Політика
5 червня 2017
Відразу чотири арабські країни розривають дипвідносини з Катаром
Країни звинуватили Катар в тому, що він надає підтримку терористичним угрупованням і втручається у внутрішні справи держав регіону.
news-image

Королівство Бахрейн, Саудівська Аравія, Єгипет і Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) розривають дипломатичні відносини з Катаром, передає «Є!»

У заяві, розміщеній на сайті МЗС Бахрейну, йдеться, що королівство відкликає з сусідньої країни всіх співробітників свого посольства. Підкреслюється, що відповідне рішення було прийнято з урахуванням постійних дій з боку держави Катар, спрямованих на дестабілізацію безпеки Королівства Бахрейн, а також втручання у внутрішні справи, підбурювання в ЗМІ, підтримки тероризму і надання фінансової допомоги угрупованням, пов'язаним з Іраном, для поширення хаосу в Бахрейні.

У відомстві також поінформували про закриття в найближчу добу морського і повітряного сполучення з еміратом і зажадали від дипломатичних представників Катару покинути країну в найближчі 48 годин. При цьому підданим королівства заборонено відтепер відвідувати Катар, а катарці, що знаходяться в Бахрейні, зобов'язані покинути його протягом 14 днів, відтепер їм буде відмовлено у в'їзді в цю країну і транзит через її територію.

В Ер-Ріяді пояснили це рішення міркуваннями безпеки.

"Влада Саудівської Аравії, скориставшись своїм суверенним правом, гарантованим їм міжнародним законодавством, вирішила розірвати дипломатичні відносини з Державою Катар для захисту безпеки своєї країни від загрози тероризму і екстремізму", - цитує Саудівське агентство друку комюніке міністерства закордонних справ.
"Прийнято рішення про закриття повітряних, морських і наземних прикордонних терміналів, а також про заборону на транзит, авіасполучення та використання територіальних вод королівства Катаром", - йдеться в документі.

При цьому у відомстві повідомили про початок "процедур щодо прийняття цих заходів якомога швидше у співпраці з сусідніми братніми країнами, виходячи з інтересів державної безпеки".

У МЗС також зажадали від катарських дипломатів покинути королівство і оголосили про відкликання своїх представників з Дохи. Саудівським підданим відтепер заборонено відвідувати Катар, а резиденти, що знаходяться там, повинні покинути емірат в найближчі 14 днів. Аналогічні вимоги стосуються і катарських підданих, що проживають в королівстві.

У МЗС Єгипту уточнили, що "рішення про розрив дипломатичних відносин прийнято в зв'язку з поширенням Катаром ідеології угруповань "Аль-Каїда" і "Ісламська держава", підтримкою терактів на Синаї, втручанням Катару у внутрішні справи АРЄ та країн регіону, що ставить під загрозу національну безпеку арабських країн і сіє розкол в арабському суспільстві ".

У відомстві також заявили про провал спроб відмовити Доху від підтримки терористичних угруповань, в першу чергу забороненої в Єгипті ісламістської асоціації "Брати-мусульмани" і відмова вислати його лідерів.

В Абу-Дабі також прийняли рішення закрити повітряний і морський повідомлення з Катаром, повідомило інформаційне агентство ОАЕ.

"Об'єднані Арабські Емірати підтверджують свою прихильність системі Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ, Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман, Саудівська Аравія) в питанні підтримки стабільності і безпеки країн-членів. Через триваючу політику Катару, який дестабілізує ситуацію і загрожує безпеці країн регіону, в інтересах РСАДПЗ було прийнято рішення про розрив дипломатичних відносин і висилку дипломатичних представників держав протягом 48 годин ", - йдеться в заяві влади країни.


Влада ОАЕ зобов'язала підданих Катару покинути емірати протягом 14 днів, аналогічні приписи стосуються еміратців, що знаходяться в сусідній державі.

Читайте також: Bellingcat виявив фото «Бука», зняте в Росії до катастрофи MH17
Читайте також: У Луцьку патрульні за руки зловили чоловіка, який хотів вкоротіти собі віку, стрибнувши з вікна(відео)