Політика
7 червня 2017
Гройсман ухвалив рішення про зміну міністра енергетики – ЗМІ
Ігор Насалик увійшов до уряду Гройсмана 14 квітня 2016 року.
news-image

Глава Кабміну Володимир Гройсман ухвалив рішення змінити керівника Міністерства енергетики та вугільної промисловості, повідомив портал Gazeta.ua з посиланням на своє джерело в оточенні прем'єра, передає «Є!».

Найближчим часом Ігор Насалик покине цю посаду, наразі тривають консультації щодо його наступника, пише видання. Найбільш імовірною кандидатурою джерело називає голову профільного комітету з питань паливно-енергетичного комплексу у Верховній Раді, уродженця села Калинівки Вінницької області Олександра Домбровського. Нардепа обрано за мажоритарним округом №11 від Блоку Петра Порошенка.

Співрозмовник порталу називає ще двох можливих кандидатів на посаду глави Міненерго: екс-міністрів енергетики Івана Плачкова і Володимира Демчишина.

"Напередодні очікуваних річних пікових навантажень на енергосистему України, в умовах дефіциту вугілля наступник Насалика повинен бути компетентним і розуміти реальну обстановку в енергетиці України", – заявив інсайдер, але не виключив, що відставка Насалика не відбудеться, якщо "кандидати відмовляться приймати галузь у настільки важкий час".

Джерело додало, що головною претензією до нинішнього міністра стала "повна відсутність конкретних дій міністерства з реформування галузі на тлі великої кількості сумнівних публічних заяв". У Кабміні, за даними видання, незадоволені, що він утратив контроль над ситуацією, "починаючи з блокади постачань вугілля з ОРДЛО і закінчуючи бойкотуванням діяльності НАК "Нафтогаз України".

Ігор Насалик увійшов до уряду Гройсмана 14 квітня минулого року, коли Верховна Рада звільнила попередній Кабмін Арсенія Яценюка і проголосувала за новий склад. На цій посаді він змінив Валерія Демчишина. Політичну кар'єру уродженець Олександрії Кіровоградської області почав наприкінці 90-х, до цього працював на львівських і рогатинских підприємствах, у 1995 році став президентом корпорації "Техноінвестцентр", яку пізніше перейменували на "Техно-Центр".

Насалика тричі обирали до парламенту: у 1998-му, 2002-му і 2014 році. У третьому і четвертому скликаннях він очолював підкомітет із нафтової промисловості і нафтозабезпечення. Устиг побувати у фракціях "Нашої України", "Регіонів України", Української народної партії та Блоку Юлії Тимошенко. Під час останнього скликання Ради був обраний від Блоку Петра Порошенка. У 2014 році Насалик також висувався в мери Києва від Радикальної партії, але програв вибори, набравши всього 0,59% голосів.