Київ
7 червня 2017
У Києві запрацював електронний запис до лікаря: пацієнти скаржаться на проблеми
Євген Донець з друзями-програмістами розробив сайт для лікарень.
news-image

У Києві сидіти годинами під кабінетом лікаря більше не треба. Записатися на прийом мешканці столиці зможуть в інтернеті. Причому - на конкретний час. Потрібно лише вибрати, хто ваш сімейний лікар, ввести вулицю проживання і вибрати потрібний час.

Інформує «Є!», з посиланням на kiev.segodnya.ua.
Євген Донець з друзями-програмістами розробив сайт для лікарень. Тут на прийом можна записатися онлайн за півхвилини! Зізнається, найважче було створити програму, а навчити нею користуватися.

"На жаль, 60% медичних працівників не є користувачами комп'ютера, тому ми проводили цілі тримісячні курси комп'ютерної грамотності", - говорить Євген Донець, керівник групи впровадження системи електронної черги в лікарнях.


Валентина Коваль теж пройшла курси. Дії доведені до автоматизму. 

"Відкриваю календар. Все видно записи. Ось на 9 червня ще можна записатися. На завтра вже повністю записано", - пояснює Валентина Коваль, медичний реєстратор Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Подільського району.


Система електронного запису в подільської лікарні працює, однак записатися можна тільки на годину прийому лікаря. Наступні - вже за живою чергою. Тому що сайтом користується лише кожен четвертий в районі.

"Знаю, користуюся, мені дівчата мої просунуті розповіли, як це. Дуже зручно, дуже добре. Не треба вистоювати чергу по півдня", - розповів один з пацієнтів. "У мене інтернету просто немає, тому я у напрямку приходжу", - зізнається другий.


Ті, хто не буває онлайн, записатися можуть по телефону. Пацієнти скаржаться - це майже нереально. 

"Важко додзвонитися. Це не тільки наша поліклініка, весь район записується", - нарікає один з відвідувачів поліклініки.


Лікарям система під силу. Тим, у кого комп'ютер в кабінеті. "Попередньо вже бачимо, хто з пацієнтів до нас прийде по запису. Ми можемо підготувати, щоб картка у нас була, я давно працюю на ділянці, знаю своїх пацієнтів з приводу чого вони можуть звернутися", - розповіла Ніна Коваль, сімейний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Подільського району.
Як система працює - подивилася керівник міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун. Запевнила: медична система в Україні хоч і повільно, але змінюється. Потрібна державна реформа. 

"Люди зможуть лікуватися в таких медичних установах, де наші лікарі будуть автономію і вони зможуть тоді робити ті правильні кроки, щоб поліпшити систему для кожного пацієнта", - говоріті.о. Міністра охорони здоров'я України.


У кожній лікарні Подільського району систему електронного запису вже ввели. Зараз програму освоюють лікарі Оболоні. Розробники обіцяють: до кінця року записатися на прийом в кілька кліків зможуть вже у всьому Києві.

Читайте також: Супрун закликала приєднатись до флешмобу «вимагаю медреформу»
Читайте також: Будівництво метро на Троєщину можуть почати у 2018 році