Україна
8 червня 2017
Стало відомо як шахраї під виглядом гуманітарної допомоги організовують фінансові афери
Цей матеріал викликав значний резонанс, який призвів до того, що народні депутати відмовились виділяти кошти на підтримку українського «Червоного хреста».
news-image

Понад рік назад команда "Слідство. Інфо" провела розслідування зловживань в товаристві "Червоного хреста". Тоді ми виявили, що в українському осередку цієї організації торгують гуманітаркою, яка безкоштовно надходить від різних благодійників.

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Цей матеріал викликав значний резонанс, який призвів до того, що народні депутати відмовились виділяти кошти на підтримку українського "Червоного хреста", бо не були впевнені за адекватну реалізацію цих грошей скомпрометованою організацією.

Але й без цього скандалу, тема незаконною торгівлею гуманітаркою виявилась такою масштабною, що команда програми журналістських розслідувань вирішила зробити спеціальне розслідування щодо цієї проблеми.

Наприклад, центр міста Люблін. В історичному будинку зареєстровано польський благодійний фонд, який за останні роки передав в Україну десятки тонн гуманітарки. Домоправитель розповів, що так званий засновник фонду зник ще кілька років тому, ще й не сплатив борг на 20 тисяч злотих.

Або інший приклад, вже куди кращий. Львівський підприємець Ростислав Макух допомагав армії з початку війни. Його благодійний фонд ввіз на територію України понад 40 вантажів. Все під суворим контролем, стоси паперів: Ростислав може відзвітувати за кожен кілограм.

 В Україні понад 1 тисяча організацій отримують гуманітарну допомогу з-за кордону. І доки відомі й відкриті волонтери силою вибивають необхідний статус, сотні сумнівних організацій отримують від міністерства Соцполітики зелене світло на "гуманітарку" без будь-якого оподаткування.

Хто і як саме під виглядом гуманітарної допомоги завозить в Україну численні комерційні вантажі, не сплачуючи при цьому податки й прикриваючись різноманітними благодійними фондами – дивіться у випуску програми "Слідство. Інфо".

Читайте також: На Донбасі бойовики обстріляли представників Червоного Хреста
Читайте також: Перші дні безвізового режиму: українці покликали на допомогу експертів з Євросоюзу