Суспільство
8 червня 2017
Українців стало на 10 млн менше: Супрун назвала ключові положення медреформи
Кожного дня в Україні помирають 1600 людей, адже система, яка мала б зберегти їм життя, не працює.
news-image
Верховна Рада повинна ухвалити законопроект щодо медичної реформи, аби покращити життя для сотень тисяч українців, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.
 
Про це під час засідання Верховної Ради заявила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
 
Вона зазначила, що кожного дня в Україні помирають 1600 людей, адже система, яка мала б зберегти їм життя, не працює. За її словами, народні депутати повинні ухвалити законопроект щодо медичної реформи, аби позначити незалежність української медицини від радянського минулого. 
"За роки незалежності розроблено 21 законопроект про страхування, змінилося 20 міністрів, а українців стало на 10 мільйонів менше. Ми можемо надалі шукати ідеальну модель, але руїна в нас зараз і люди помирають", - наголосила Супрун.

За її словами, кожного року 640 тисяч родин банкротує через витрати на лікування, а помирає - 136 тисяч українців, яким можна було допомогти. Втім, нова медична реформа повинна це змінити.  

"За законом ми гарантуємо українцям три речі: перше - це стандарти лікування. Ми переходимо на міжнародні постанови лікування і діагностики. Друге - вибір. Національна служба здоров'я заплатить з казнечейських рахунків лікарні, яку обрала людина і де їй надали послуги. Третє - захист. Ми вводимо державний гарантований пакет, чіткі законодавчі гарантії, однакові для всіх, незалежно від матеріального знаку", - пояснила Супрун.