Політика
10 червня 2017
Катастрофа МН17: Порошенко повідомив про появу доказів про причетність РФ
Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів.
news-image

Про це сказав президент України Петро Порошенко в Харкові в п'ятницю на спільному брифінгу з президентом Литви Далею Грібаускайте, інформує «Є!», з посиланням на Українську правду.

"Росія блокує створення трибуналу, що де-факто є явкою з повинною", - заявив він.

При цьому глава української держави нагадав, що в останні дні з'явилася "надзвичайно важлива інформація про безпосередні докази участі Російської Федерації в терористичній атаці на малайзійський літак".

Як повідомлялося, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту знаходилися 298 осіб, всі вони загинули.

Створена міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи.

"Група JIT прийшла до висновку, що авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, запущеної з самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів.

Далі з розслідування випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR була доставлена в Україну з Російської Федерації та, після того, як вона була використана для атаки на авіалайнер рейсу МН17, була знову повернута на територію РФ", - наголошується в документі.

У середині листопада 2016 року міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай (Liow Tiong Lai) заявив, що вже ідентифіковані імена 100 підозрюваних, причетних до трагедії з "Боїнгом", і вони будуть названі до початку 2018 року.

Читайте також: Литва запросила ще 50 українських воїнів на лікування, - повідомляє президент