Суспільство
16 січня 2015
Опитування: понад 70% росіян готові проголосувати за Путіна
За Путіним у черзі на посаду президента - Жириновський та Зюганов.
news-image

Дані доповіді Фонду "Громадська думка" (ФГД) "Росія в новій реальності: образ країни і репутація влади",  свідчать, що понад 70% росіян готові проголосувати на президентських виборах за Володимира Путіна, 5% віддали б свої голоси лідеру ЛДПР Володимиру Жириновському, 4% - керівнику КПРФ Геннадія Зюганова. Про це інформує Є l Єдність.інфо із посиланням на ТАСС.

Респондентів запитували, за кого б вони проголосували, якби вибори президента РФ відбулися найближчої неділі. В якості кандидатів були запропоновані політики, що брали участь у минулих виборах 2012 року.

За Путіна виявили бажання проголосувати 71% громадян, за Жириновського - 5%, за Зюганова - 4% Бізнесмен і засновник партії "Громадянська платформа" Михайло Прохоров отримав би 1% голосів, лідер "Справедливої Росії" Сергій Миронов - 0%.

Керівник ФГД Олександр Ослон зазначив, що минулий рік був "дуже цікавим в плані ставлення до президента як до інституту  влади" - у березні відбувся різкий стрибок електорального рейтингу Путіна. З 2011 року він стабільно становив порядку 46-47%, у березні події з Кримом вивели цю цифру на рівень 58%, вказав Ослон.

За його словами, високим рейтинг Путіна був і в період минулого економічної кризи в 2008-2009 роках.

"Коли починаються неприємності, то люди природньо звертаються до інстанції, яка може захистити", - пояснив він.

При цьому претензії у зв'язку з погіршенням якості життя через кризу до даної інстанції (президента) громадяни пред'являти не схильні, зазначив Ослон.

На думку політолога Євгена Мінченка, зростання рейтингу Путіна обумовлений, в першу чергу, досягненням "патріотичного консенсусу" і зростанням самоповаги громадян. 

"Те, що електоральний рейтинг Путіна виявиться настільки високим, мене абсолютно не здивувало. Скоро буде рік, як Крим повернуто до складу РФ. Ми бачимо, що населення в цьому рішенні не розчарувалося, воно пов'язує це з рішенням Путіна", - зазначив у свою чергу політолог Костянтин Симонов.
"У чомусь криза працює на рейтинг Путіна", - додав він.

На думку політолога, люди керуються наступною логікою:"Раз вже Путін Крим повернув, то з кризою вже якось впоратися".

"У нас в країні інфляція - економічна, а політичної, пов'язаної з Путіним, немає", - уклав експерт.

Вибори президента Росії мають відбутися в 2018 році.