Україна
15 червня 2017
В Україні введуть європейську систему сертифікації риби
Сертифікат походження риби та система простежуваності уловів – це ефективний спосіб боротьби з незаконним рибальством.
news-image

В Україні введуть європейську систему сертифікації риби для розвитку легальних підприємців.

Про це повідомляє прес-служба Держрибагентства, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

«Сертифікат походження риби та система простежуваності уловів – це ефективний спосіб боротьби з незаконним рибальством. Якщо риба буде виловлена ​​без дозвільних документів, вона не отримає сертифікат. Без сертифікату її неможливо буде продати, ми позбавляємо браконьєрство економічного змісту», – заявив голова Держрибагентства Ярема Кузнєцов.

За його словами, закриття ринку для нелегальної риби відкриває нові ніші для легальних виробників і рибних фермерів. Так, за оцінками експертів, тіньовий ринок риби в Україні становить не менше 150 тис. Тонн в рік або 6 млрд гривень, які вийдуть «з тіні» завдяки сертифікації. Крім того, впровадження сертифіката має важливу екологічну складову і необхідно для підтримки постійних запасів риби у водоймах.

У Держрибагентства сподіваються, що ВР прийме законопроект до кінця 2017 року і з 1 січня 2018 року система сертифікації та простежуваності почне працювати в Україні. Однак, повномасштабний запуск системи, включаючи електронний портал з інформацією для споживачів, може зайняти до трьох років. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що станом на кінець травня 2017 року 17 регіонах України заробив рибоохоронний патруль.

Читайте також:У Запоріжжі через спалах ботулізму спецкомісія перевіряє магазини та вуличних торговців (відео)