Україна
24 червня 2017
В українському морозиві знайшли шкідливу для здоров'я кислоту
В 2017 році громадські працівники на семи українських підприємствах перевірили і складу йогуртів.
news-image

У деяких сортах українського морозива є компонент у вигляді сорбінової кислоти (Е210). Присутність цього компонента в даному виді харчової продукції заборонено чинним законодавством і може нести загрозу для життя.
Про це під час прес-конференції повідомила президент Союзу молочних підприємств України Лідія Карпенко, інформує «Є!», з посиланням на ru.golos.ua.

«Присутність в морозиві сорбінової кислоти Е210, яка є консервантом, не допускається. Поки відомо про присутність цієї кислоти в морозиві. Але що стосується інших продуктів, таких інформаційних матеріалів Союзу поки немає. Але скажу, що якщо виробник включає сорбінову кислоту до складу продукту, то обов'язково повинен вказати це в маркуванні », - сказала вона.


У той же час, представник ГО «Громадський контроль захисту прав споживача» Ольга Котехова повідомила, що в 2017 році громадські працівники на семи українських підприємствах перевірили і складу йогуртів. У них знайшли бензойну кислоту Е210.
На думку експерта, президента Союзу молочних підприємств України Лідії Карпенко, бензойна кислота є природною складовою фруктів і овочів. У невеликій кількості вона не шкодить організму.

«Обсяг маси бензойної кислоти в продукті розраховується в пропорції до 1 кг ваги людини. Ця вимога МОЗ. До 2017 року деякі виробники помилково вказували наявність бензойної кислоти в пропорції до 1кг самого продукту. Якщо розраховувати масу Е210 з розрахунку на кілограм продукту, то це виглядає перебільшенням, а якщо розраховувати на вагу людини, то та маса кислоти нешкідлива. Наведу приклад: якщо всю кислоту одного лимона помістити в одну упаковку продукту, це може здатися багато. Але якщо я зі своєю вагою з'їм весь лимон, буде кисло, але з розрахунку на масу тіла, це трохи і нешкідливо », - сказала вона.


О.Котехова уточнила, що виробники назвали причиною появи бензойної кислоти в йогуртах змістом цього компонента в наповнювачі.
За словами Л.Карпенко, на упаковці продукту, що містить бензойну кислоту, обов'язково потрібно вказувати її наявність.

Читайте також: Як вибрати корисне морозиво: поради дієтолога
Читайте також: Українські волонтери висміяли місію ОБСЄ, придумавши нецензурну абревіатуру (відео)
Читайте також: Як снiдаєш, так i працюєш: Дієтолог перелічує правила сніданку