Події
26 червня 2017
Екс-президент Румунії очолив молдавську партію, яка виступає за об'єднання двох країн
На думку Траяна Бесеску, "возз'єднання з Молдовою має стати третім національним проектом Румунії після вступу до НАТО і Євросоюзу".
news-image

Колишній президент Румунії Траян Бесеску обраний почесним головою "Партії національної єдності" Молдови, яку заснував з метою домогтися об'єднання двох країн екс-глава молдавського оборонного відомства Анатолій Шалар. Як говориться в оприлюдненій у понеділок заяві формування, таке рішення було прийнято на з'їзді, що минув у неділю, передає «Є!»

У його роботі взяла участь румунська делегація з 10 сенаторів і депутатів парламенту, яку очолив Бесеску.

"Наша партія має намір об'єднати всі партії і рухи уніоністов (так в Молдовії називають прихильників об'єднання з Румунією - прим. ред.). Ми також виступаємо за інтеграцію Молдови в НАТО", - сказав журналістам Шалар.

За його словами, Бесеску стане лідером партії, коли йому повернуть молдавське громадянство, якого він позбувся згідно з указом президента Молдови Ігоря Додона.

"Бесеску неодноразово виступав за ліквідацію державності Молдови шляхом анексії Румунією. Ще перебуваючи на посаді президента, він відмовився визнавати молдавську державність і існування молдавського народу", - пояснив своє рішення лідер Молдови уточнивши, що все це йде всупереч з положеннями конституції країни.

За словами Додона, рішення про надання Бесеску громадянства колишнім президентом Миколою Тімофті було прийнято з порушеннями чинного законодавства.

Також Додон звернув увагу, що, закликаючи до ліквідації Молдови та її об'єднання з Румунією, Бесеску також звинувачується в корупції і проходить підозрюваним відразу за кількома кримінальними справами в Румунії.

Зі свого боку колишній президент Румунії стверджує, що, обравши "проросійського" президента, "Молдова звернула з європейського шляху". Раніше Бесеску пообіцяв, що після відходу з поста глави держави впритул займеться проектом з об'єднання двох країн, для чого має намір домогтися установи в уряді Румунії "міністерства об'єднання", яке координуватиме роботу всіх державних установ в цьому напрямку.

"Возз'єднання з Молдовою має стати третім національним проектом Румунії після вступу до НАТО і Євросоюзу", - пояснив Бесеску.

 

Читайте також: Суд відклав розгляд по суті справи Януковича про держзраду