Презентація технокулі, яку винайшли українські стартапери, справила сенсаційне враження на американців
Вона може виконувати різні функції: контролювати системи побутових приладів, “наглядати” за дітьми та охороняти будинок від зловмисників.
news-image

Що треба для надійної охорони будинку? Cмартфон, інтернет і сучасний гаджет -- така собі невеличка технокуля з пластику та алюмінію з анодованим покриттям, пише «Є!» з посиланням на Експрес

Макс Метц та Микола Богун свою нікальну розробку назвали коротко -- Бранто. Два роки творчих пошуків, дискусій та експериментів. І ось результат -- диво-куля. Вона може виконувати різні функції: контролювати системи побутових приладів, “наглядати” за дітьми та охороняти будинок від зловмисників.

“Не вірите? Все дуже просто, -- пояснює Макс Метц. -- У цього гаджета є кругова камера, а ще динаміки та сенсори руху нічного бачення. Отож ставите технокулю в приміщенні і можете їхати світ за очі. Головне, щоб на смартфоні був активований інтернет. Дистанційний зв’язок із "колобком" відбувається за допомогою спеціальної програми. Завантажуєте її -- і все: важелі для керування у ваших руках”. Наприклад, забули вимкнути світло в кімнаті чи музичний центр. Спохопился аж в автобусі -- за п’ятдесят кілометрів від дому. Що робити? Негайно повертатись назад? Ні. Або ж треба заздалегідь увімкнути в помешканні систему індивідуальне опалення, бойлер чи кондиціонер... Натискаєте пальцем на екран смартфона -- і побутові прилади вмикаються чи вимикаються. Дистанційно.
“А як технокуля виконує функцію домашнього охоронця?” -- запитую. “Для цього ми оснастили її круговою камерою. Кут огляду -- 360 градусів. Тобто на екрані смартофона видно всю житлову площу. Якщо ж злодій проникне всередину будинку вночі, миттєво зреагують сенсори руху, а до власника смартфона надійде сигнал тривоги. Наш пристрій автономний -- ми оснастили його вай-фаєм, блютузом та інфрачервоним портом. Тобто надійними системами бездротового зв’язку. Тож за тим, що відбувається у вашому будинку чи кваритрі, можна спостерігати цілодобово -- на екрані смартофона”.

Винахід українських стартаперів зацікавив американців. Макс Метц і Микола Богун з успіхом презентували свій пристрій за океаном.

І хоча там давно вже впроваджують нові технології для розумного будинку, унікальна розробка дніпропетровських винахідників стала своєрідною сенсацією. Позитивні відгуки, цікаві пропозиції співпраці і навіть готовність вкладати  кошти у виробнитцтво розумних “колобків”.

Скільки коштуватиме така технокуля?

“Роздрібна ціна буде в межах 500 доларів, -- пояснює Микола Богун. -- Щоб запустити виробництво, треба зібрати 500 тисяч доларів інвестицій. Саме це ми тепер і робимо. Функціональні можливості гаджета великі. Можна навіть проводити вдома відеоконференції: під'єднуєте камеру до телевізора -- і все”. Нові розробки та технології для розумного будинку набувають щораз більшого попиту та популярності. Ще б пак, зручно і вигідно. Навіть дітей можна залишити вдома самих – технокуля “припильнує”.

Точніше, ви в онлайн-режимі зможете бачити їх і спілкуватися. Відтак не треба витрачатись на няню чи охоронця.  Зрештою, завдяки гаджету завжди матимете достовірну інформацію.

А головне -- дистанційно керуватимите системами побутових приладів і не хвилюватиметесь за своїх дітей.