Україна
28 червня 2017
Реформування поліції: що українці можуть вимагати від копів
Коп має право зупинити перехожого тільки в тому випадку, якщо у нього є для цього достатньо підстав.
news-image

Так, нещодавно в закон «Про національну поліції» внесли суттєві зміни, згідно з якими патрульні отримають більше повноважень. Про це у своєму блозі пише адвокат Сергій Гула, інформує «Є!».

При цьому, адвокат стверджує, що один з пунктів в законі викликає підозри з юридичної точки зору. Йдеться про так званому «поверхневому обшуку», коли поліцейських може перевірити речі без відповідного судового дозволу.

На думку юриста, коп має право зупинити перехожого тільки в тому випадку, якщо у нього є для цього достатньо підстав. Наприклад, він зауважив заборонену річ або дивну поведінку.
Транспорт, продовжує адвокат, можна перевіряти тільки тоді, якщо в машині теоретично знаходиться зловмисник або небезпечні предмети.

Гула також пояснює, що поверхневий обшук - це лише візуальний контакт, тобто будь-які дотики виключені. Поліцейським дозволено тільки оглядати салон, багажник або сумку - не більше.

Адвокат також додає, що новий закон зобов'язує українців самостійно показувати патрульним вміст особистих речей або авто. Перевіряти особистість протилежної статі поліцейським заборонено: наприклад, жінка має повне право поскаржитися, якщо її обшукує чоловік. Без понятих, складання протоколу, забезпечення участі адвоката процедура також вважається незаконною.

Читайте також: Бійка ветеранів АТО з поліцією на Кіровоградщині. Відео
Читайте також: В Івано-Франківську п'яні копи влаштували аварію (відео)
Читайте також: Порошенко обговорив із Лагард пенсійну реформу і перспективи приватизації