Суспільство
2 липня 2017
Сьогодні в Україні відзначають День Військово-морських сил
Уперше День ВМС України був відзначений у Севастополі 1 серпня 1997 року.
news-image
У неділю, 2 липня, відзначається День Військово-морських сил Збройних сил України. День встановлений згідно з указом президента від 12 червня 2015 року, повідомляє «Є!» посилаючись на Укрінформ.

Уперше День ВМС України був відзначений у Севастополі 1 серпня 1997 року. Цього дня на колишніх кораблях Чорноморського флоту ВМФ СРСР, що перейшли до складу ВМС України, були урочисто підняті військово-морські прапори України. День ВМС ЗСУ був установлений на прохання Військової ради Військово-морських сил, на честь перших широкомасштабних навчань українського військового флоту "Море-96" (30 липня - 1 серпня 1996), указом президента від 17 серпня 1996 року. Святкування дня ВМС стало всенародним оглядом бойової готовності українського флоту. Згодом, згідно з указом президента Віктора Ющенка від 24 березня 2006 року, День Військово-морських сил ЗСУ відзначався щорічно в першу неділю липня. З 2012 року почали відзначати в останню неділю липня. У 2015 році ми знову повернулися до святкування Дня Військово-морських сил в першу неділю липня. 

Прикметно, що на липень припадають найбільш значущі дати в історії українського військового флоту. Так, 5 липня 1918 року був оприлюднений закон про уніформу для українського флоту; 18 липня 1918 р. було ухвалено закон про Військово-морський прапор України; того ж таки липня 1918 р. було створено постійно діюче з'єднання Військово-морського флоту Української держави - бригада тральщиків. 21 липня 1992 року сторожовий корабель СКР-112 підняв український прапор і перейшов під юрисдикцію України, а 30 липня 1996 року відбулися перші оперативно-тактичні навчання ВМС України під прапором Верховного головнокомандувача ЗСУ "Море-96". А якщо дивитися в зовсім сиву давнину, то не можна не згадати морський похід і блискучу перемогу київського князя Олега під Константинополем у червні - липні 907 року. 

Нині, у зв'язку з російською окупацією Криму, штаб ВМС України розташований в Одесі.

Водночас сьогодні своє професійне свято відзначають і працівники морського та річкового флоту.