Події
3 липня 2017
Україна повинна заплатити 6,7 млн грн подружжю з Донеччини за зруйнований будинок у зоні АТО
Відповідно до чинного законодавства, обов'язок з відшкодування, заподіяної шкоди терористичним актом, покладено на державу за рахунок коштів державного бюджету України.
news-image

Апеляційний суд Києва погодився з рішенням суду першої інстанції і підтвердив стягнення 6 млн 705 тис. грн з держави Україна на користь сім’ї пересенців, яка втратила будинок у селищі Водяне Донецької області внаслідок бойових дій.

Як стало відомо «Главкому», відповідну ухвало було винесено 15 червня, повідомляє «Є!».

В апеляційних  скаргах представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони, Головного управління Національної гвардії просили скасувати рішення Печерського суду, вважаючи, що воно ухвалено з порушенням норм матеріального та процесуального права, оскільки висновок суду зроблений на припущеннях.

Так, представник Кабміну у суді наголосив на відсутності причинно-наслідкового зв'язку між діями відповідача та причиненою позивачам шкодою. На його думку, також не враховано тієї обставини, що до повноважень Кабінету міністрів України не відносяться питання відшкодування шкоди, завданої терористичним актом.

Натомість колегія апеляційного суду Києва погодилася з твердженням суду першої інстанції, що житловий будинок подружжя з Донеччини з господарськими спорудами і будівлями, а також майном у них, стояв у районі розташування українських військових та пошкоджений під час антитерористичної операції. Згідно з актами обстеження Тимчасовою комісією з пошкоджених (зруйнованих) об'єктів житлово-комунального господарства, соціальної інфраструктури Ясинуватського району, покрівля житлового будинку у Водяному зруйнована на 100%, несучі стіни пошкоджені на 25%, віконні та двірні прорізи - на 80 %, господарські будівлі - 50%, паркан - 100 %.

Внаслідок прямого влучення снаряду покрівля житлового будинку повністю зруйнована, атакох зруйновано три плити перекриття, зовнішня стіна бокового фасаду, пошкоджено 15 вікон, троє вхідних дверей, відсутні двоє вхідних та всі міжкімнатні двері, пошкоджено 25 % внутрішнього оздоблення будинку, майно, яке знаходилося у будівлі на момент її пошкодження, повністю знищено. 

Тому апеляційний суд наголосив, що, відповідно до чинного законодавства, обов'язок з відшкодування, заподіяної шкоди терористичним актом, покладено на державу за рахунок коштів державного бюджету України.

Також колегія суддів підтвердила правильність стягнення 50 тис. грн. моральної шкоди з держави Україна на користь потерпілого подружжя.

Ухвала Апеляційного суду Києва може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом 20 днів з моменту її проголошення.

Читайте також:Роман Шухевич служив у військах СС: міф чи правда?