Події
3 липня 2017
Росія вивезла українські експонати із окупованого Криму
Вивезення цих артефактів порушує ряд міжнародних конвенцій, які також ратифікувала і Росія.
news-image

Міністерство культури України обурене проведенням виставки Пантікапей і Фанагорія. Дві столиці Боспорського царства, яка відкрилася 29 червня в Державному музеї образотворчих мистецтв імені Пушкіна в Москві.

Інформує «Є!», з посиланням на nv.ua.

Так, росіяни вивезли 450 раритетних експонатів про історію Боспорського царства, де в тому числі представлені археологічні предмети з фондів Керченського історико-культурного заповідника. Вказується, що виставка "запозичених" експонатів триватиме до 17 вересня. Про подальшу долю знахідок поки невідомо.

У Мінкульті зазначають, що подібна виставка свідчить про цинічне порушення суверенних прав України і норм міжнародних конвенцій і Резолюції Ради безпеки ООН 2347.

"Культурні цінності, що є в музеях Автономної Республіки Крим, це музейні предмети, які є невід’ємною частиною Музейного фонду України і є власністю держави Україна, національним багатством, невід’ємною складовою культурної спадщини України і охороняються міжнародним і національним законодавством. Незаконно вивезені з території України культурні цінності підлягають поверненню в Україну", – йдеться в заяві міністерства.

Вивезення цих артефактів порушує ряд міжнародних конвенцій, які також ратифікувала і Росія.

Наголошується, що на підставі рішень Генасамблеї ООН та ЮНЕСКО "РФ як держава, що здійснює тимчасову незаконну окупацію українських територій, має забезпечити виконання своїх зобов’язань згідно з міжнародним гуманітарним правом, міжнародними механізмами захисту прав людини, іншими договірно-правовими інструментами, стороною яких вона виступає".

Читайте також: На Черкащині зберігається найдавніше в Європі насіння
Читайте також: У під’їзді київської багатоповерхівки застрелили чоловіка
Читайте також: Журналісти показали, де живе російський генерал, який збивав малазійський Боїнг (фото, відео)