Україна
4 липня 2017
Захворюваність на кір в Україні зросла в 70 разів
У країнах, де вакцинація охоплює більшість населення, люди перестають хворіти на кір.
news-image

Згідно з інформацією МОЗ, в Україні зареєстровано значне збільшення кількості випадків захворювань на кір: станом на середину червня на цю недугу захворіли 735 осіб з 15 регіонів України, з них 536 -- діти та підлітки, пише «Є!» з посиланням на Експрес

Для порівняння: за аналогічний період минулого року було зареєстровано лише 10 випадків. Тобто, захворюваність зросла в 70 разів! Найбільше випадків -- в Івано-Франківській (392) та Одеській (267) областях. Експерти вважають, що причина такої катастрофічної ситуації -- у низькому рівні вакцинації. 

У 2016 році лише 45% дітей в Україні зробили щеплення від кору. Повторну дозу вакцини отримали лише 30% дітей, -- каже Оксана Сивак, заступник в.о. міністра охорони здоров'я. -- У країнах, де вакцинація охоплює більшість населення, люди перестають хворіти на кір. І неприйнятною є ситуація, коли в час доказової медицини лікарі чи інший медичний персонал відмовляють молодих батьків від щеплення дітей. Вважаю, що це своєрідний медичний злочин. -- Пам'ятаєте про спалах поліомієліту, що стався на Закарпатті два роки тому? Так от: це стало прямим наслідком низького рівня охоплення щепленням від полієомієліту -- на той час лише 50% дітей були вакциновані, -- каже Наталія Шепілєва, кандидат медичних наук, інфекціоніст. --

Обставини, що призвели до спалаху полієомієліту, знову себе проявлять, але з іншими інфекційними хворобами. Зокрема, про спалах кору нас вже давно попереджали європейські експерти. І от він настав. До того ж, захворюваність на кір характерна циклічністю.

За останні 15 років в Україні було три спалахи кору з періодичними циклами в 5 -- 6 років: у 2001, 2006 та 2012 роках. Відповідно, зараз ми перебуваємо на піку чергового циклу. Отже, збіглися два важливі фактори -- недостатній рівень вакцинації та циклічність хвороби. І це дуже небезпечно.

-- А чим, власне, небезпечний кір? Н. Шепілєва: -- Заразитися кором може будь-яка людина, що не має імунітету. А поширюється вірус дуже швидко -- при кашлі, чханні чи навіть просто під час розмови з хворим. Вірус потрапляє в організм із повітрям, разом із найдрібнішими краплями слизу хворої людини. Специфічного лікування кору не існує, хворобі можна запобігти лише вакцинацією. Адже кір -- дуже небезпечна вірусна хвороба, яка досі залишається однією з основних причин дитячої смертності в світі. Крім того, хвороба може мати серйозні наслідки, особливо для дітей віком до 5 років.
О. Сивак: -- На жаль, батьки часто недооцінюють важливість вакцинації, тому що не бачать жахливих наслідків цієї хвороби. Дуже важливо, щоб діти отримували дві дози вакцини проти кору, а також вакцини проти інших п'яти хвороб до того, як вони ідуть до школи.

Читайте також:Хворобу легше попередити: Як вберегтися від ботулізму

Читайте також:У Львові вагітна жінка захворіла на хворобу Лайма через укус кліща