Незабаром долар суттєво подорожчає: Економіст зробив невтішний прогноз
Кабмін планує цілеспрямовано знижувати курс гривні до 2020 року.
news-image

Після незначного зміцнення гривні Кабінет Міністрів та Нацбанк почали штучно девальвувати гривню. Однак, економічних підстав для девальвації немає вже більше року.

Про це завив голова комітету економістів України Андрій Новак в коментарі виданню "Гордон", пише «Є!».

"Незначне зміцнення курсу гривні пояснюють сезонним чинником. Зараз надходить валютна виручка нашому аграрному сектору... До того ж ми отримали черговий транш МВФ. Однак у державному бюджеті уряд заклав середньорічний курс 27,2 гривень за долар. І коли сезонний чинник закінчиться, очевидно, Кабмін і НБУ будуть штучно девальвувати гривню", – пояснив Новак.

Він переконаний, що Кабмін планує цілеспрямовано знижувати курс гривні до 2020 року. Про це свідчить так звана "бюджетна резолюція" на найближчі три роки. Згідно з нею, до 2020 року Кабмін планує знизити курс до 31 гривень за долар.

"Це дуже зручно, адже завдяки девальвації вони вбивають одразу двох зайців: завдяки інфляційному ефекту відбувається наповнення центральних і місцевих бюджетів, а також задовольняються апетити наших відомих експортерів. Ці фінансово-промислові групи за сумісництвом є й основними політичними гравцями країни. Для них що дорожчою є валюта, то краще", – додав економіст.

Читайте також:З початку року гривня зміцнилася на 4%