Події
5 липня 2017
Польські митники разом із українцями займалися контрабандою цигарок
Мова йде про щонайменше 250 тис. пачок.
news-image

Двох польських екс-митників та чотирьох українців обвинувачено у зв’язку з контрабандою великої кількості цигарок з України до Польщі. Обвинувачення їм також висунуто у пропозиції, а також дачі та отриманні хабарів. Обвинувальний акт у цій справі передано до Окружного суду в польському місті Перемишлі, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Прокурор Рафал Телюк, керівник Підкарпатського відділу заміського департаменту з питань організованої злочинності та корупції Національної прокуратури у Ряшеві повідомив вчора, 4 липня, що одним з обвинувачених є екс-співробітник митниці з села Корчова (Підкарпатське воєводство), а нині працівник Палати податкової адміністрації у Ряшеві – Ґжеґож С. Прокуратура обвинувачує його у тому, що він погодився не проводити митний контроль в обмін на одержання 15 тис. євро.

Прокурор Телюк додав, що обвинувачена особа, не проводячи відповідного контролю, дозволила кількаразову контрабанду цигарок, зокрема одна з партій налічувала не менш ніж 150 тис. пачок.

Обвинувачені у справі четверо українців діяли в організованій злочинній групі, яка займається контрабандою з України до Польщі цигарок без польських акцизних знаків та підкуповуванням польських митників. Очолював групу 67-річний Ігор Д. До її складу входили також його син і ще двоє українців.

Прокуратура обвинуватила Ігора Д. у створенні та управлінні зорганізованою злочинною групою, а також підкупі декількох польських митників на суму 37,5 тис. євро в обмін на непроведення контролю автомобілів, в яких перевозили контрабанду. В одному з випадків він зробив це спільно з сином Ростиславом, заплативши хабар у розмірі 22,5 тис. євро. В іншому випадку він дав одному з митників з Корчової Рафалові Р. 10 тис. доларів в обмін на відмову від проведення контролю та дозвіл перевезення через кордон контрабанди щонайменше 10 тис. пачок цигарок.

Своєю чергою, Рафала Р. прокуратура звинуватила в отриманні цих грошей та невиконанні службових обов’язків, що дозволило перевезти контрабанду цигарок. Як встановила прокуратура, глава групи Ігор Д. координував транспорт, встановлював терміни поставок цигарок та вибирав митників, яких потрібно було підкупити. Інші члени організованої групи повинні були, в основному, перевозити цигарки через кордон без польських акцизів. В цілому, мова йде про щонайменше 250 тис. пачок.

Сьомим обвинуваченим є Збіґнєв Г., який мав бут посередником під час передачі хабаря та встановленні умов між злочинною групою і Ґжеґожом С.

Жоден з обвинувачених не визнав своєї провини. Найбільше покарання, що може загрожувати обвинуваченим у зв’язку з корупцією, це позбавлення волі строком до 10 років.

Читайте також: У Чернігівській області застрелили єгера