Київ
10 липня 2017
Віталій Кличко: «Новітній препарат антиретровірусної терапії, який отримав Київ, – це ще один крок до зупинення епідемії ВІЛ/СНІДУ»
Міський голова зауважив, що в рамках програми PEPFAR уряд США надасть Києву додатково 1,6 млн доларів для закупівлі препаратів для лікування ВІЛ-позитивних пацієнтів.
news-image

Новітній препарат антиретровірусної терапії, який отримав Київ, дозволить пацієнтам із ВІЛ отримати ефективне лікування та можливість повноцінного життя. І це є ще одним важливим кроком до зупинення епідемії ВІЛ/СНІДУ. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив під час передачі препарату шостого покоління (долутегравір) для антиретровірусної терапії міському центру профілактики та боротьби зі СНІДом від Фонду «АНТИСНІД» Олени Пінчук, передає «Є!» із посиланням на прес-службу КМДА.

«Вперше в рамках державно-приватного партнерства, у якості допомоги від благодійного фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД», Київ сьогодні отримав першу партію нового препарату шостого покоління для лікування 750 пацієнтів цього року. А протягом двох років препарат отримають загалом 1300 пацієнтів із ВІЛ-інфекцією. І я вдячний нашим донорам та партнерам за допомогу та за те, що завдяки новому препарату багато людей отримають можливість для повноцінного життя та отримання ефективної терапії. І це, зазначу, також є важливим кроком до зупинення епідемії ВІЛ/СНІДУ», – підкреслив мер столиці.

Міський голова також подякував уряду США за те, що в рамках програми PEPFAR Києву надають додатково 1,6 млн доларів для закупівлі препаратів для лікування ВІЛ-позитивних пацієнтів.

«І це – значна підтримка для поліпшення надання послуг ВІЛ-інфікованим», – сказав мер.

Віталій Кличко нагадав, що 6 квітня минулого року у Києві була підписана Паризька Декларація. Таким чином Київ включили у програму прискорення заходів у боротьбі зі СНІДом Fast-Track Cities.

«Також минулого року Київ вперше на міжнародній конференції Fast-Track Cities у Нью-Йорку, яку я відвідав, був єдиним містом, яке представляла і влада столиці, і представники громадських організацій. І ми – спільно з донорськими та громадськими організаціями докладаємо всіх зусиль, аби зупинити цю епідемію», – розповів Віталій Кличко.

Він додав, що 8 грудня 2016 року своїм рішенням Київрада затвердила Міську цільову програму протидії епідемії ВІЛ-інфекції на 2017-2021 роки.

«І на цей рік заплановане фінансування з бюджету Києва – 41 млн грн. Ми вже маємо позитивні результати у завданнях, які ми взяли на себе у рамках програми Fast-Track Cities та стратегії 90-90-90. На сьогодні вже збільшився відсоток людей, які знають про свій ВІЛ-статус та перебувають під медичним наглядом. Також зросла кількість людей із ВІЛ, які отримують безкоштовну медичну допомогу», – зауважив Віталій Кличко.

Мер зазначив, що у 2017 році кількість людей із ВІЛ, які взяті під медичне спостереження, на 23% перевищує показник за аналогічний період 2016 року. Поступово збільшується кількість підготовленого персоналу та продовжуються закупівлі швидких тест-систем для визначення ВІЛ.

«За оперативною інформацією міського центру СНІДу, станом на 1 липня у Києві на обліку перебуває 12 323 пацієнта. 7 682 з них отримують антиретровірусну терапію. І – що важливо – у 2017-му році додатково 5 тисяч людей отримають безкоштовне лікування ВІЛ/СНІДу. Такі плани ми маємо у рамках стратегії 90-90-90», – сказав Віталій Кличко.

Мер Києва наголосив, що СНІД – це проблема не однієї окремої країни чи якогось одного міста – ця хвороба є загрозою і викликом усьому світу.

«Одна четверта всіх людей, що живуть з ВІЛ, мешкає в 200 великих містах. І Київ входить до цих двохсот міст світу, які спільними діями можуть подолати глобальну епідемію СНІДу», – підсумував Віталій Кличко.

У свою чергу голова UNAIDS в Україні Яцек Тишко зазначив, що передача новітнього препарату Київському центру СНІДУ – це важливий крок у реалізації планів, які взяв на себе Київ у рамках Fast-Track Cities. А голова Координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ Дмитро Шерембей підкреслив, що початок лікування новітнім препаратом означає, що кількість ВІЛ-позитивних людей, які можуть передати вірус, в нашій країні зменшуватиметься.

Читайте також: Труханів острів не будуть забудовувати, він залишиться рекреаційною зоною – Кличко