Суспільство
10 липня 2017
Вінничанин хоче винести свого друга з ДЦП на Говерлу (відео)
У модних окулярах та стильному капелюсі хлопчина в інвалідному візочку схожий на кіношного мафіозі.
news-image

Вінничани Євген та Юрій вирішили підкорити найвищу українську вершину Говерлу. Здавалося б, у цьому немає нічого особливого, якби не хвороба одного з хлопців – церебральний параліч, через який Юра не може ходити, а його товариш Євген понесе свого друга на плечах, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

У модних окулярах та стильному капелюсі хлопчина в інвалідному візочку схожий на кіношного мафіозі. Це Юра, він же Жора, він же Гоша Архиповський. Юрою його називають лише рідні. Від народження у нього не працюють ноги, відмовила права рука, але хлопець не любить, коли його жаліють. Натомість ганяє містом, заграє з дівчатами, проводить семінари для таких самих, як він, колясочників, їздить на різні курси, та вчиться на психолога. Його важко застати вдома. 

Його друг Євген – атлет, боксер, борець. Такій дружбі спортсмена та колясочника люди дивуються. Батько Жені Геннадій пригадує, як по-сусідськи часто ремонтував Юрі його старенький візок, а мама підстригала. Хлопці зараз і не пригадають, на чому зійшлися у дитинстві. Просто жартували, кепкували один з одного. "Друг – це не той, із ким просто цікаво та весело, а той, кому довіришся у складній ситуації, до кого ти підеш за серйозною порадою, котрий багато змінить у твоєму житті", - кажуть вони. Хлопці пригадують, як у підлітковому віці через дурницю посварилися і не спілкувалися півтора року – це був важкий час для обох, коли хлопці зрозуміли, що таке насправді їхня дружба.

Ідея підкорити Говерлу прийшла в голову Євгенові, Юра нею був вражений. "Найважливіше в цьому те, що Юра ніколи не бачив гір. Ви бачили гори, я бачив гори, а Юрка не бачив цього – і він побачить їх звідти. Не з телевізора, не клацаючи пультом – ось основна мета", - пояснив автор задуму. Однак він одразу ж зіткнувся зі складнощами: потрібного спорядження просто не існує, бо досі подібних сходжень ніхто не робив. Євген узявся вивчати інженерну справу, шукати потрібні речі в інтернеті та дійшов висновку, що кріплення потрібні міцні, бажано карбонові. Він робить ескізи, котрі відсилає провідним міжнародним корпораціям, але відповідь там одна – таке обладнання виготовлятимуть від 6 до 8 місяців і коштуватиме воно дуже дорого, бо це ексклюзивне замовлення.

У Києві вінничани вирішили спробувати знайти тих, хто повірить в їхній неймовірний задум і погодиться допомогти. Чи є такий шанс – продовження цієї історії ТСН покаже у вівторок, 11 липня, у випуску о 19:30. 

Читайте також: Віталій Кличко: «Новітній препарат антиретровірусної терапії, який отримав Київ, – це ще один крок до зупинення епідемії ВІЛ/СНІДУ»
Читайте також: У торговому центрі «РІО» на північному сході Москви спалахнула пожежа, йде евакуація (відео)