Суспільство
11 липня 2017
Україна вводить додаткові обмеження для пересування росіян країною: деталі
За словами міністра закордонних справ Павла Клімкіна.
news-image

Вже невдовзі в Україні запрацює біометричний контроль на кордонах країни для всіх іноземців. Однак для росіян, на відміну від європейців, будуть додаткові вимоги.

За словами міністра закордонних справ Павла Клімкіна, він представив на засіданні Ради національної безпеки і оборони України комплекс рішень, що передбачає запровадження біометричного контролю на кордонах України для всіх іноземців, а для громадян Росії також і попередньої реєстрації їхнього прибуття і обов’язкової реєстрації місць перебування в Україні. Про це повідомляє "Радіо Свобода", передає «Є!».

Як сказав міністр, рішення буде запроваджуватися в кілька етапів за мірою технічної готовності до цього.

Першим має бути запроваджений біометричний контроль для іноземних громадян на в'їзді до України з реєстром біометричних даних. Це, за словами Клімкіна, ніяк практично не вплине на громадян країн Європейського союзу, як і інших країн, що мають біометричні паспорти.

Наступним етапом мають стати саме заходи, спрямовані конкретно на громадян Росії, як "послідовна і системна" комплексна відповідь, спрямована на "терористичні загрози, які створює Росія" всередині України. Ідеться про запровадження для громадян Росії вимог наперед зголошувати свої плани приїзду до України, а також реєструватися за місцем перебування в Україні і повідомляти про своє пересування в межах держави.

Клімкін додав, що, на його думку, це краще, ніж запровадження віз для громадян Росії, бо такий захід не давав би можливості достатньо контролювати пересування росіян і "не відповідав би нашій меті". До того ж, застеріг міністр, Росія напевно відповіла б запровадженням віз для громадян України, що створило б проблеми для в’їзду українців на захоплений Росією Крим, який Москва вважає "російською територією".