Події
15 липня 2017
Померла перша жінка, удостоєна престижної Філдсівської премії в галузі математики
З юних років іранка завойовувала великі нагороди з математики, двічі перемагала на Міжнародній математичній олімпіаді.
news-image

Уродженка Тегерана Мар'ям Мірзахані три роки тому стала першою жінкою, яка була удостоєна премії Філдсівської - аналога Нобелівської премії для математиків.

Інформує «Є!», з посиланням на facenews.ua.

Вона померла від раку у віці 40 лет.Іранско-американський математик Мар'ям Мірзахані, перша жінка, удостоєна престижної премії Філдсівської, померла в лікарні в США від раку на 41-му році життя. Про це в суботу, 15 липня, написав в соцмережі Instagram, назвавши її "генієм", один Мірзаханов, колишній директор Відділу досліджень Сонячної системи NASA Фируз Надері і підтвердили родичі вченого.

Іранські ЗМІ вказують, що Мірзаханов, яка народилася в Тегерані, а з 2008 року працювала професором Стенфордського університету в Каліфорнії, протягом чотирьох років боролася з раком грудей, який останнім часом поширився на кістковий мозок.

З юних років іранка завойовувала великі нагороди з математики, двічі перемагала на Міжнародній математичній олімпіаді (в 1994 і 1995 рік). У 2014 році Мар'ям Мірзахані була удостоєна премії Філдсівської, аналога Нобелівської премії з математики, яка присуджується Міжнародним конгресом математиків вченим не старше 40 років.

Читайте також: Міністерство освіти і науки оприлюднило нові навчальні програми для учнів 5-9 класів