Світ
18 липня 2017
Льодовики Антарктиди тануть не через глобальне потепління, - вчені
Австралійські дослідники з'ясували, що причиною танення льодів в Антарктиді є посилення вітру на протилежному боці льодового континенту.
news-image
Льодовики в Антарктиді тануть настільки швидко не через глобальне потепління, як вважалося раніше, а через сильні вітри, про це повідомляє «Є!» з посиланням на Еспресо.
 
Австралійські дослідники з'ясували, що причиною танення льодів в Антарктиді є посилення вітру на протилежному боці льодового континенту. 

Справа в тому, що вітри в Східній Антарктиді можуть створювати так звані хвилі Кельвіна. Коли ці хвилі стикаються з підводним рельєфом на заході Антарктичного півострова, вони штовхають теплу воду в сторону льоду уздовж берегової лінії, таким чином відбувається танення льоду.

"Саме це поєднання доступної теплої води у відкритому морі, а також перенесення цієї теплої води стали причиною танення льоду уздовж західного антарктичного сектора за останні кілька десятиліть", - підкреслив головний автор дослідження Пол Спенс

За цей час, в окремих регіонах середньорічні температури виростали на 3-4 градуси Цельсія, що радикальним чином змінювало місцевий клімат та приводило до танення льодів. Інтенсивність цього процесу в майбутньому, ймовірно, буде тільки посилюватися.

Чому теплі течії повернулися до берегів Антарктиди, поки не встановлено. Можливо, причиною цього є потепління вод Тихого океану чи посилення феномена Ель-Ніньо (різке підвищення температури води на поверхні).