Суспільство
20 липня 2017
Зібрані у спеку гриби їсти не варто
У спеку отруйними можуть виявитися навіть добре відомі нам їстівні гриби. Аби звести ризик отруєння до мінімуму, ніколи не збирайте невідомі вам гриби, а особливо остерігайтеся пластинчастих.
news-image

При високій температурі змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини, – пише «Є!» з посиланням на Експрес онлайн.  

Про це розповідає Володимира Сверстюк, завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України.

– Тому у спеку отруйними можуть виявитися навіть добре відомі нам їстівні гриби. Аби звести ризик отруєння до мінімуму, ніколи не збирайте невідомі вам гриби, а особливо остерігайтеся пластинчастих. Не раджу класти у коших старі, або навпаки, дуже молоді гриби у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, які ростуть поблизу швидкісних трас (на них потрапляють токсичні речовини вихлопних газів) чи на радіаційно забруднених територіях. Також не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах – лише у тих місцях, де проходять відповідний контроль. Найкраще збирати білі гриби бабки, моховики. За даними МОЗ у Україні є близько 80 видів неїстівних грибів. Приблизно 20 із них –особливо небезпечні для життя людини. Думаючи, що це сироїжка, можна з'їсти бліду поганку. Ці гриби подібні за зовнішніми ознаками.

  Також експерт зазначає, як правильно готувати гриби.  

– Спершу слід ретельно промити, і відварювати не менше трьох разів у підсоленій воді впродовж 30-ти хвилин. Свіжі гриби можна зберігати не більше доби (потім формується трупна речовина, яка може призвести до отруєння), лише в емальованому посуді, й у холодильнику. Найкращий час для споживання грибів ранок – обід. У жодному разі не можна їсти такий продукт перед сном. Білок, який міститься у грибах, важко перетравлюється. Також ці "дари лісу" можна їсти дітям, лише після 12-ти років. А ось вагітним, жінкам, які годують грудьми, чи людям, які мають хвороби шлунково-кишкового тракту, гриби протипоказані.

 Якщо ви скуштували отруйного гриба, згодом вас чекають наступні симптоми отруєння:  

– Через півгодини-годину після їди виникає нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. Також можуть виникати галюцинації, втрата свідомості, порушення дихання та біль у серці. Найбільш небезпечні токсини блідої поганки. Симптоми отруєння нею можуть з'явитися і через 3 дні – запаморочення голови, спрага, судоми, посиніння губ. Найперше треба викликати "швидку", поки її чекаєте треба промити шлунок – 1-2 літри розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Треба багато пити.


Читайте також:ЄС вирішив обмежити у продуктах рівень речовини, що може викликати рак

Читайте також:На Житомирщині у вегетаріанців відібрали 3-х дітей

Читайте також:
Вищий господарський суд призупинив виконання рішення Господарського суду Києва, яке передбачає скасування рішення Київської міської ради (КМДА) про заборону реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних об'єктах торгівлі (магазинах і торгових мережах) із 23.00 до 10.00. Про це йдеться в рішенні суду від 6 липня. Постанову Вищий госпсуд ухвалив у межах розгляду касаційної скарги Київради. Згідно з документом, виконання судового рішення зупинено до закінчення перегляду справи в касації. А наступне засідання призначено на 25 липня. 22 вересня 2016 року депутати Київської міської ради ввели заборону на продаж алкоголю у столиці в нічний час. Рішення набуло чинності 12 жовтня. 20 грудня Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України зобов'язало Київраду в місячний термін скасувати рішення про заборону. 10 квітня 2017 року Госпсуд міста Києва задовольнив позов Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України до КМДА.
Суспільство
15 липня 2017
Вищий господарський суд призупинив виконання рішення Господарського суду Києва, яке передбачає скасування рішення Київської міської ради (КМДА) про заборону реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних об'єктах торгівлі (магазинах і торгових мережах) із 23.00 до 10.00. Про це йдеться в рішенні суду від 6 липня. Постанову Вищий госпсуд ухвалив у межах розгляду касаційної скарги Київради. Згідно з документом, виконання судового рішення зупинено до закінчення перегляду справи в касації. А наступне засідання призначено на 25 липня.  22 вересня 2016 року депутати Київської міської ради ввели заборону на продаж алкоголю у столиці в нічний час. Рішення набуло чинності 12 жовтня. 20 грудня Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України зобов'язало Київраду в місячний термін скасувати рішення про заборону. 10 квітня 2017 року Госпсуд міста Києва задовольнив позов Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України до КМДА.