Завершення будівництва корвета «Володимир Великий» відклали на невизначений термін
Контрактна вартість замовлення порівняно з 2009 роком подорожчала приблизно в 2,3 рази.
news-image

Суднобудівний субхолдинг компанії "Смарт-холдинг" об'єднання Smart Maritime Group (SMG, Херсон) констатує неможливість добудови корвета "Володимир Великий" через припинення державного фінансування проекту. Про це йдеться в повідомленні SMG, передають Українські Новини, повідомляє «Є!»

Згідно з повідомленням, постановою Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2011 року №1150 була затверджена державна цільова оборонна програма будівництва серії кораблів класу "корвет" проекту 58250.

Цією програмою були зафіксовані обсяги фінансування державного оборонного замовлення на кожен рік (загальний обсяг фінансування на момент затвердження документа склав 16,2 млрд гривень).

Повідомляється, що за період 2009-2013 років у рамках контракту підприємству було перераховано тільки 215,3 млн гривень, які пішли в основному на авансові платежі за міжнародними контрактами.

На початку 2014 року державне фінансування проекту було повністю заморожене "у зв'язку з військово-політичною ситуацією в країні", про що Міноборони офіційно повідомило підрядника лише в липні 2014 року.

У зв'язку з цим у жовтні 2014 року підприємство було змушене припинити роботи за проектом. При цьому повна оплата за укладеними контрактами з іншими контрагентами на постачання устаткування і озброєння стала неможливою, що призвело до вимушеного порушення суднобудівним підприємством законодавства про зовнішньоекономічні операції і накладенню державними фіскальними органами штрафних санкцій на суму близько 100 млн гривень.

"Виходить, що держава створила такі умови, за яких дотримання суднобудівним заводом законодавства про зовнішньоекономічні операції стало неможливим. При цьому держава ж і покарала підприємство. За цим штрафом нараховується пеня. З аналогічних причин до підприємства застосовані санкції з боку Мінекономрозвитку, що значно ускладнило його зовнішньоекономічну діяльність. Сьогодні без відновлення фінансування отримання законтрактованих і проавансованих виробів від зарубіжних партнерів не можливе. Більш того, відсутність фінансування за закордонними контрактами призвело до необхідності їх переукладання на нових умовах і, на жаль, у деяких випадках мова йде про їх істотне подорожчання", - йдеться в повідомленні.

Також у повідомленні сказано, що за оцінками компанії, добудова першого корвета потребуватиме близько чотирьох років, однак формування уточненого графіка робіт можливе тільки за умови переоцінки обсягів і термінів відновлення фінансування.

У повідомленні говориться, що контрактна вартість замовлення порівняно з 2009 роком подорожчала приблизно в 2,3 рази.

Як повідомлялося, у лютому 2016 року Чорноморський суднобудівний завод (ЧСЗ, Миколаїв) констатував потребу у фінансуванні на суму 730 млн гривень в 2016 році для добудови корабля класу "корвет" "Володимир Великий".

Читайте також: Омелян пояснив, чому він проти бази для лоукостів у Гостомелі