Війна
20 липня 2017
Контракт з Ryanair має бути підписаний — міністр Омелян
Є чітка позиція президента України, прем’єр-міністра, що переговори з Ryanair треба невідкладно завершити.
news-image

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян наполягає, що переговори України з ірландським лоукостером Ryanair повинні завершитися підписанням контракту, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Про це він сказав відповідаючи на питання журналістів, передає кореспондент Громадського.

«Є чітка позиція президента України, прем’єр-міністра, що переговори з Ryanair треба невідкладно завершити, а контракт повинен бути підписаний, і в українців повинна бути можливість вибору, бо зараз її немає», — сказав Омелян.

Він назвав зрив перемовин з лоукостером класичним прикладом недопуску на ринок України компанії, яка може запустити конкуренцію.

«Якщо в нас не буде успіху з Ryanair — ми можемо і далі тішитися своєю унікальністю, неповторністю. Але інтегровані в світову економіку ми не будемо», — сказав міністр.

Водночас, Омелян критично оцінює можливість роботи ірландського перевізника в аеропорту Гостомеля під Києвом.

«Це дивне рішення в ситуації, коли на третину працює аерпорт «Бориспіль», два його термінали не експлуатуються взагалі, коли не до кінця заповнений аеропорт в Жулянах, а ми розвиваємо аеропорт в місті Гостомель. Зі стратегічної точки зору — це правильне бачення, коли ми можемо планувати потік більше 50 мільйонів пасажирів на рік. Але наразі ми говоримо про 10 мільйонів пасажирів на рік для Борисполя, при його проектній потужності 25-30 «мільйонів», — пояснив міністр.

Раніше, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пропонує перетворити аеропорт «Гостомель» у базовий аеропорт для лоу-костів — у тому числі ірландського Ryanair.

міністр інфраструктури Володимир Омелян висловив сподівання, що Ryanair почне літати зі Львова і Києва у вересні.

Нагадаємо, що міжнародний аеропорт «Львів» на переговорах з Ryanair відхилив кілька вимог, щоб укласти договір.

Попри підписання контракту зі Львовом, Ryanair поки що не працюватиме в Україні, оскільки перемовини з «Борисполем» провалили.

10 липня повідомлялося, що ірландський лоукостер Ryanair скасував вихід на український ринок авіаперевезень. Того ж дня на сайті Ryanair зникли всі квитки, як на рейси з України, так і до неї.

У свою чергу, прем'єр Гройсман доручив поновити переговори щодо виходу Ryanair на український ринок.

Керівництво аеропорту «Бориспіль» заявило, що ірландський лоукостер має сплатити аеропорту 360 млн гривень за співпрацю, водночас поскаржившись, що Ryanair висуває аеропорту вимоги, які суперечать законодавству.

Водночас міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що, наприклад, зниження тарифу пасажирських зборів, на чому наполягала компанія Ryanair, не є збитковим для «Борисполя».

Також він зазначив, що главу «Борисполя» не звільнять за умови виходу Ryanair на український ринок.