Суспільство
23 липня 2017
Зимою на українців чекають рекордні рахунки за комунальні платежі: в дію піде новий законопроект
У 2016 році на компенсацію кредитів з державного бюджету виділили 884 млн грн.
news-image

В Україні переглянуть програму субсидій, через що громадянам з «комунальної знижкою» в опалювальний сезон доведеться платити значно більше, а заощадити кошти можна буде лише після проведення енергомодернізації.

Інформує «Є!», з посиланням на ukrainianwall.com.

Більшість українських багатоповерхівок відповідають нижчих класів енергоефективності - «Е» і «F», тобто вдома втрачають від 30 до 70% тепла.

Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону «Про комерційний облік комунальних послуг» (проект № 4901, прийнятий в цілому на засіданні Верховної Ради 22 червня), найближчим часом у всіх багатоповерхівках повинні з'явитися теплолічильники. В середньому в будинках з такими лічильниками за тепло платять на 20-30% менше.

Крім того, в Україні діє державна програма «Теплі кредити». Завдяки відповідній програмі будь-яка українська сім'я або ОСББ можуть взяти кредит на заміну вікон і покупку матеріалів для утеплення.

У 2016 році на компенсацію кредитів з державного бюджету виділили 884 млн грн. Більшу частину коштів (близько 67%) видали на заміну вікон. Однак експерти відзначають, що заміна вікон без установки теплового пункту та подальшого утеплення на економію тепла багатоповерхівкою не впливає.

У зв'язку з цим українцям рекомендують подбати про стан систем опалення - промити труби, радіатори, прочистити бойлери в підвалах. Про це повідомляє «Обозреватель».

Також в процесі модернізації опалювальної системи експерти радять встановлювати індивідуальні теплові пункти з автоматичним погодним регулюванням температури теплоносія. Такий пристрій може окупитися за кілька опалювальних сезонів.

Читайте також: Бойко: Уряд має створити програму імпортозаміщення, а не випрошувати чергові кредити у МВФ