Суспільство
25 липня 2017
В Україні можуть з’явитися платні дороги
Передбачається, що на умовах концесії можуть передаватися для будівництва та експлуатації тільки нові дороги державного значення.
news-image

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, який повинен удосконалити законодавче регулювання в питаннях будівництва доріг на умовах концесії, пише «Є!» з посиланням на interfax.com.ua.

У парламенті України зареєстровано законопроект № 6766 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг”. Проект спрямований на вдосконалення законодавчого регулювання в питаннях будівництва доріг на умовах концесії.

Зокрема, передбачається, що на умовах концесії можуть передаватися для будівництва та експлуатації тільки нові дороги державного значення. Згідно із законопроектом, концесіонер будує і експлуатує дороги. Передбачається, що рішення про проведення концесійного конкурсу приймає уряд. У рішенні зазначаються технічні параметри автодороги, базові фінансові показники надання дороги в концесію, граничний термін, на який надається концесія, граничний розмір компенсацій концесіонеру, маршрут альтернативного безкоштовного проїзду.

Автори законопроекту пропонують Кабміну визначати максимальний розмір плати за разовий проїзд по концесійній дорозі. Концесійні платежі будуть зараховуватися до держбюджету і повинні використовуватися відповідно до порядку спрямування коштів державного дорожнього фонду.

Відповідно до законопроекту, Кабмін зможе надавати компенсацію трафіку, якщо фактичний трафік на концесійній дорозі менше, ніж передбачено концесійною угодою. Однак проектом передбачено обмеження по цьому пункту, згідно з яким компенсуватися може не більше 30% запланованого річного доходу від збору виручки за проїзд.

Автомобільні дороги (їх ділянки) відносять до розряду платних лише за умови їх суттєвого удосконалення та забезпечення альтернативного проїзду транспортних засобів безкоштовними автомобільними дорогами.

Тим часом, довжина альтернативних автомобільних доріг (їх ділянок) для безкоштовного проїзду транспортних засобів не повинна перевищувати більш ніж в два рази довжину платної автомобільної дороги. Винятком є ​​випадки, коли половину протяжності платної дороги становлять мости і тунелі. У таких випадках альтернативна дорога може перевищувати більш ніж в два рази довжину платної автодороги.

Після прийняття рішення про будівництво і експлуатацію автомобільних доріг, які можуть бути надані в концесію, органам виконавчої влади забороняється здійснювати будь-які дії з надання земельних ділянок, передбачених для будівництва та експлуатації цих автомобільних доріг, в користування та / або у власність громадян або юридичних осіб.

У законопроекті також вказано, що в разі, якщо відчужується частина земельної ділянки для будівництва, капітального ремонту, реконструкції та обслуговування доріг, мостів, естакад і об’єктів, необхідних для їх експлуатації, можливість раціонального використання решти її площі за цільовим призначенням визначається власником, і на вимогу власника відчуженню підлягає вся земельна ділянка.

Нагадаємо, раніше виконуючий обов’язки глави “Укравтодору” Славомир Новак висловлював думку, що між Білою Церквою і столицею України можна побудувати автобан на умовах концесії. Відповідаючи на питання про те, на будівництво яких доріг можуть бути залучені кошти приватних інвесторів на умовах концесії, Новак сказав: “Серйозний фактор, який визначає інтерес приватних інвесторів до будівництва доріг, це – інтенсивність руху. Як показує світовий досвід, концесіонерам цікаві дороги зі середнім трафіком не менше 18-20 тисяч автомобілів за добу. Найкраще під цей критерій підходить проект з’єднання Львова з кордоном Польщі, тобто проект Львів-Краковець. Крім того, на мою думку, може бути цікавий АСТН інвесторам проект будівництва нового автобану між Білою Церквою і Києвом. Тут можна побудувати нову платну концесійну дорогу, а діюча дорога буде її безкоштовною альтернативою”.

Він також додав, що концесійними можуть бути деякі ділянки окружної дороги навколо Києва.

Відзначимо також, що в минулому році ЄБРР оголосив тендер з пошуку консалтингової компанії для допомоги МЕРТ в розробці законопроекту про концесії. За інформацією МІУ, на сьогоднішній день робота над новим проектом закону завершена.