Світ
26 липня 2017
У Казахстані розроблятимуть алфавіт для переходу казахської мови на латиницю
Планується, що до 2025 року перехід на латинський алфавіт відбудеться в усіх сферах казахстанського суспільства.
news-image

Спеціальна комісія займається розробкою алфавіту для переходу казахської мови на латинську графіку. Про це в середу повідомив міністр освіти й науки Казахстану Ерлан Сагадієв на брифінгу, передає «Є!»

"Що стосується переходу на латиницю - це важливий проект. Тут головне бути обережним, не помилитися. Цього року єдине, що потрібно зробити - це прийняти якийсь прийнятний для всіх алфавіт. Підготувати кілька варіантів, їх обговорити і прийняти якийсь алфавіт", - розповів Сагадієв, відповідаючи на питання про перехід казахської мови на латинську графіку.

За словами міністра, після прийняття алфавіту буде збудований план роботи по переходу казахської мови на латиницю.

"Спеціальна комісія з цього приводу створена, вона працює", - уточнив Сагадієв.

Раніше президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у статті "Погляд у майбутнє: модернізація суспільної свідомості" написав, що "до кінця 2017 необхідно за допомогою вчених і широкої громадськості прийняти єдиний стандартний варіант казахського алфавіту в новій графіці".

З 2018 року планується почати підготовку кадрів для викладання нового алфавіту і підготовку підручників для середньої школи.

Планується, що до 2025 року перехід на латинський алфавіт відбудеться в усіх сферах казахстанського суспільства.

Читайте також: У Киргизстані 27% опитаних зізналися в тому, що серед їхніх знайомих є сім'ї з двома або більше неофіційними дружинами