Україна
26 липня 2017
Українцям хочуть продовжити відпустку натомість забрати святкові дні
Варто відзначити, в 2017-м, з урахуванням всіх вихідних, свят і відпустки, українці відпочиватимуть 140 днів.
news-image

За кожен пророблений місяць українцеві дають два дні відпустки.

Інформує «Є!», з посиланням на hvylya.net.

За рік збирається 24 календарних дня. У новій редакції Трудового кодексу пропонують додати ще чотири дні, таким чином, тривалість щорічної відпустки складе цілих 28 днів. Мінімальна тривалість основної частини відпустки повинна бути не менше 14 днів.

Як і раніше, при звільненні роботодавець повинен заплатити за невикористану відпустку. 

«Гарантовані виплати за невикористану співробітником відпустку здійснюються в день його звільнення», - йдеться в документі. На вибір співробітника замість грошей йому можуть дати відпустку.

Тоді офіційна дата звільнення вважається з останнього дня відпустки. До слова, відпусткою тривалістю 28 днів користуються в багатьох європейських країнах. Наприклад, у Великій Британії та Естонії. У Франції відпочивають 30 днів, а в Німеччині - всього 20.

Додаткові вихідні, передбачені КЗпП, не переглядають - всього їх 11 на рік, на державні та релігійні свята. Правда, в Раді зареєстровано законопрокт Інституту нацпам'яті (орган виконавчої влади), який передбачає скорочення вихідних з 11 до 9. Робочими днями можуть стати 8 березня, 9 травня. Крім того, зараз якщо правзднік випадає на вихідний, його переносять на понеділок. Інститут нацпам'яті пропонує не тільки скоротити кількість святковий вихідних, але і скасувати перенесення вихідних, якщо вони препадают на суботу або неділю (КРМО вихідних на Великдень і Трійцю).

Нормальна тривалість робочого тижня, як і раніше, становить 40 годин. Працюючі українці мають право на два вихідних дні - суботу та неділю. Якщо працівники від 16 до 18 років, то робочий тиждень повинна складати як мінімум 36 годин.
Варто відзначити, в 2017-м, з урахуванням всіх вихідних, свят і відпустки, українці відпочиватимуть 140 днів - це 38% від усього року. Частина економістів, серед яких і екс-радник міністра економічного розвитку Яника Мірило, вважають, що велика кількість неробочих днів шкодить економіці країни.

Читайте також: Мірзоян влаштував своїй родині карпатський відпочинок (фото)
Читайте також: Новий голова прикордонників купив BMW вартістю у три річні зарплати