Потік робочих з України в Чехію зростає, але місцевим фірмам цього недостатньо
Протягом першого півріччя 2017 українцям вже було видано понад 4 тис. дозволів на роботу.
news-image

Рік тому за розпорядженням уряду Чехії «у випробувальному режимі» почалася реалізація спеціальної програми по залученню до Чеської Республіки кваліфікованих кадрів з України. Потік заяв на отримання так званих «робочих карт», згідно з даними МЗС Чехії, стає дедалі більше, передає «Є!» із посиланням на Радіо Прага.

Протягом першого півріччя 2017 українцям вже було видано понад 4 тис. дозволів, тоді як за весь минулий рік лише 2300. Найбільшим попитом на чеському ринку праці користуються швачки, слюсарі, кухарі, а також водії автобусів. Міністерству закордонних справ вже кілька разів довелося збільшувати квоти на видачу «робочих карт».

Згідно з планом, квота на 2017 рік становить 10 200 заяв на отримання «робочих карт».

«Кількість прийнятих нами заявок постійно зростає. За два останні роки в чеських представництвах в Києві і Львові потік заяв збільшився приблизно в 10 разів», - коментує співробітник прес-відділення МЗС Чехії Ірена Валентова.


Як каже Карел Гавлічек, голова Асоціації малих, середніх фірм та індивідуальних підприємців, "ситуація така, що українські робітники дуже швидко розходяться по фірмах та їх зайнятість забезпечується відразу на кілька місяців вперед. Результат - утворення черг. Недостатня кількість співробітників, кваліфікованих і менш кваліфікованих, сьогодні є головною обставиною, що загальмовують подальший розвиток фірм".

Ян Візнер, глава Конфедерації спілок роботодавців і підприємців, заявляє, що Чехія без українських робочих рук сьогодні не може обійтися:

«У нас в країні вільних людей вже взагалі немає. Шляхом залучення українців ми отримуємо необхідні кадри для виконання вже укладених контрактів і запланованих на майбутнє замовлень. І так у підприємств з цим повно турбот, бо вони повинні забезпечити виконання всіх умов, передбачених програмою «Режим Україна». Йдеться про житло для працівників, про фінансові засоби на виплату зарплат і так далі - про все, що необхідно виконати».
Читайте також: Національна рада призначила позапланову перевірку «Радіо-Ера FM» через зменшення частки пісень державною мовою