Суспільство
22 січня 2015
Як українцям гідно протистояти брехливій московській пропаганді в соцмережах
Олександр «Злой Одессит», блогер, розповів на брифінгу про особливості інформаційної війни в інтернет-просторі.
news-image

На тлі подій минулого року виявилося, що українські медіаресурси виявилися нездатними протидіяти російській пропаганді, пише Є!| Єдність.інфо з посиланням на "Одесский кризисный медиа центр".

Основне завдання інформаційного опору - виграти інформаційну війну не на своїй, а на чужій території. І навіть зараз ми програємо, незважаючи на "зачистку" в Україні російського телебачення.

Багато користувачів самі перейшли в кібер-простір, щоб протидіяти ворожій пропаганді, хтось більш вдало, хтось менш. 

Що стосується інформаційної політики України, то блогер досі не бачить значних зусиль, щоб протистояти ворожій пропаганді.

 

Немає у нас і кібер-щита. Є тільки одна група з кібер-захисту від хакерів державних і важливих комерційних мереж. У США їх 73 тільки відомих. У Японії таких команд більше 20. Зараз інформаційна безпека від проникнення московської пропаганди в інтеренет-простір забезпечується простими користувачами, які об'єднуються, щоб разом протистояти супротивникові більш ефективно

У livejournal кремлівська пропаганда на першому місці в рейтингах користувачів. Кремлівські боти об'єднані в групи, і одному користувачеві протистояти такій групі практично неможливо. Такі групи поширені у всіх соцмережах. До недавнього часу винятком залишався facebook, але кремлівські боти дібралися вже й туди.

Число ботів, або фейкових акаунтів - величезне. Для порівняння, мережа «вконтакте» налічує 75 млн російських акаунтів, з яких мінімум половина - це фейк

У Росії спочатку прийняли лінію розвитку кібер-безпеки, як у Китаї. Це принцип "раш" - чим більше, тим краще - значить, захопимо натовпом.

Вперше необхідність підпорядкування соцмереж в Росії відчули в 2010 році під час заворушень на Манежній площі. Головним героєм тоді став блогер Ілля Варламов, репортаж якого читало більше людей, ніж дивилися новини по федеральних телеканалах.

Читайте також: В Росії просто традиція така - журналісти тільки зі зброєю в руках (фото)

У 2012 році Китай використовував вже іншу методику - блокування окремих сайтів та блогів.

Росія видала закон, що дозволяє закривати блоги і сайти з цілями боротьби спочатку з дитячою порнографією, потім з іншими незаконними публікаціями. Проти виступили соцмережі, але не змогли втримати незалежності, і тепер

російська Вікіпедія, «вконтакте» і ЖЖ повністю контролюються ФСБ

Прокремлівські блогери активно підтримуються ботами. Будь-який їх пост набирає сотні, а часом і тисячі коментарів з боку ботів.

Протистояти їм можуть тільки користувачі, об'єднані в групи

В українському сегменті 20 млн акаунтів мережі «вконтакте». Є багато груп з числом передплатників понад 600 тис. Це база для здійснення впливу на російський сегмент.

У нас є мільйони користувачів, якими ніхто не користується. Ми можемо використовувати потенціал твіттера, завдяки хештегу. Але це робиться тільки тоді, коли трапляється щось трагічне. Якщо немає ініціативи держави, користувачі повинні самі об'єднуватися. ЖЖ дуже корисний, тому що він глибоко проникає в російський сегмент мережі. Зараз відбувається загострення ситуації. Боти активізувалися. Ми віримо, що вбили Мотороллу, взяли Піски. Але все це - вкидання, щоб потім звинуватити українські медіа у брехні.

Читайте також: Facebook буде боротися з поширенням неправдивих новин

Московські пропагандисти ведуть пропаганду на межі абсурду. Абсурду складно чинити опір. Помилкові факти можна спростувати, наприклад, підмінити фото. Але складно заперечити інформацію про розп'ятого хлопчика 3 років від народження. Єдине, що ми можемо протиставити абсурду - це почуття гумору.

Українці в соцмережах повинні об'єднуватися в групи, клуби, щоб ділитися досвідом, підтримувати один-одного. І тоді ми зможемо гідно протистояти брехні московської пропаганди.

Кібер-група - це об'єднання користувачів, в якому одна людина пише, а решта допомагають йому просувати пости в різних соцмережах і групах