Світ
28 липня 2017
Вчені на мишах навчились уповільнювати старіння
Група вчених в Нью-Йорку, виявила, що чим старша миша, тим менше в її гіпоталамусі стовбурових клітин.
news-image
Вживлення стовбурових клітин в мозок лабораторних мишей допомогло збільшити тривалість їх життя, інформує «Є!», з посиланням на espreso.tv.

Гіпоталамус - це заліза головного мозку, що відповідає за емоції, сон, статевий потяг, голод та інші життєво важливі функції організму. Зі зменшенням кількості стовбурових клітин у мишей погіршувалася пам'ять і м'язова сила, вони вмирали частіше інших мишей того ж віку (у рамках дослідження розглядали саме особин середнього віку).

Коли мишам підсаджували в гіпоталамус стовбурові клітини, взяті з гіпоталамуса молодих мишей, через кілька місяців їх когнітивні та фізичні якості починали випереджати ті ж якості їхніх однолітків. Тривалість життя таких мишей збільшувалася в середньому на 10%.

Вчені виявили, що досліджувані стовбурові клітини виділяли в спинномозкову рідину екзосоми - позаклітинні бульбашки, які несуть в собі рибонуклеїнові кислоти і впливають на експресію генів.

Дослідники взяли екзосоми окремо і вживили їх у мозок піддослідних мишей, і у них також відбулося уповільнення втрати пам'яті і м'язової сили. Хоча ці спостереження вносять великий внесок у вивчення протидії старінню, до застосування технології на людину (якщо вона взагалі спрацює для цього) ще дуже далеко. 

Читайте також: NASA побудує 5-зірковий готель з баром і фітнес-залом у космосі
Читайте також: У Києві чоловіку отруїли його собаку-поводиря
Читайте також: Шуфрич стверджує, що у Януковича зараз рейтинг 14%