Суспільство
2 серпня 2017
Порошенко підписав із зауваженнями закон про посилення покарання за негуманне поводження з тваринами
Порошенко просить уточнити положення законодавства щодо гуманного ставлення до тварин.
news-image

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин" із зауваженнями і пропозиціями. Про це повідомляє його прес-служба, передає «Є!».

Порошенко передав до уряду пропозиції щодо вдосконалення окремих положень законів України з урахуванням змін, передбачених набуттям чинності законом.

У листі до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана президент зауважив, що пропонованими законом змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення розгляд справ про адміністративні правопорушення щодо жорстокого поводження з тваринами належить до компетенції як судів, так і Національної поліції України. Водночас, відповідно до цього ж кодексу, розгляд справ про такі ж правопорушення належить до компетенції Державної екологічної інспекції.

Глава держави наголосив, що така колізія на практиці може призвести до виникнення суперечок між суб'єктами владних повноважень.

Президент також підкреслив необхідність уточнення складу злочинів, передбачених частинами 2 і 3 нової редакції статті 299 Кримінального кодексу України, оскільки за один і той самий злочин – жорстоке поводження з тваринами, вчинене у присутності малолітнього або неповнолітнього, – передбачено різні види покарання.

До того ж редакція частини 3 статті 299 вимагає узгодження зі статтею 67 цього ж кодексу, в якій серед обставин, що обтяжують провину, відсутнє "вчинення злочину в активний спосіб", зазначили в Порошенка.

Окрім того, необхідно вдосконалити визначення згадуваного в законі терміна "пересувний звіринець", уважає президент.

Він запропонував Кабміну підготувати необхідні законодавчі пропозиції і невідкладно подати їх на розгляд Верховної Ради України.