Політика
4 серпня 2017
Смоленська катастрофа: Дональда Туска допитали у справі падіння президентського літака
У призначений день допиту - 15 березня - Туск до прокуратури не з'явився.
news-image

Польські слідчі допитали президента Європейської Ради Дональда Туска в справі розслідування причин авіакатастрофи під Смоленськом 2010 року.

Про це повідомляє інформагенція AFP, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Туск, котрий 2007 по 2014 роки очолював польський уряд, заявив ще до допиту, де він фігурував як свідок, що не має "жодного сумніву" в тому, які справжні причини його виклику до прокуратури.

Туск, так само як і польська опозиція, вбачають у цьому політичний маневр лідера націонал-консервативної правлячої партії "Право і справедливість" (ПіС) Ярослава Качинського. Качинський, своєю чергою, чий рідний брат Лех загинув навесні 2010 року внаслідок падіння президентського літака поблизу Смоленська, заявляв нещодавно, що в Туска є всі підстави "боятися".

Кілька тижнів тому Ярослав Качинський також закинув опозиції, що вона "вбила" його брата. Щодо Туска, який на час Смоленської катастрофи обіймав пост прем'єр-міністра, то йому закидають порушення приписів для розтину тіл загиблих унаслідок катастрофи.

Нагадаємо, в середині березня міністр оборони Польщі Антоній Мачеревич звернувся до Генпрокуратури країни з проханням перевірити дії Туска після катастрофи літака президента країни Леха Качинського, під Смоленськом навесні 2010 року.

Мачеревич звинуватив Туска у зраді національних інтересів: за польськими законами цей злочин карається позбавленням волі строком до десяти років. Зокрема він стверджував, що уряд Туска припустився серйозних помилок у ході розслідування авіакатастрофи і пішов на поступки Москві.

На думку глави міноборони країни, Туск "не виконав своїх зобов'язань" і фактично передав розслідування причин катастрофи російській стороні. До того ж колишній прем'єр доклав недостатньо зусиль, щоб забезпечити повернення уламків літака і "чорних скриньок" із Росії до Польщі, стверджував Мачеревич.

Хоча тодішній президент РФ Дмитро Медведєв обіцяв передати їх до 2011 року, уламки і бортові самописці донині перебувають у Росії. Варшавська прокуратура також викликала Туска на допит як свідка у справі колишнього керівництва польських спецслужб, яке вирішило співпрацювати з російською Федеральною службою безпеки під час перебування Туска на посаді прем'єра Польщі.

Однак у призначений день допиту - 15 березня - Туск до прокуратури не з'явився. 9 березня 2017 року Туска, попри критику з боку офіційної Варшави переобрали президентом Європейської Ради. 

Читайте також: З'явилися деталі катастрофи українського літака в Африці