Війна
5 серпня 2017
Колишній замкомбата 79-ї бригади: Під Луганськом ми гарно палили танки й артилерію РФ. Вони заходили колонами, цілодобово йшли
Євген Жуков: Ми намагалися не стріляти в села, міста взагалі... Росіяни валили жорстко. Ставав танк і стріляв по кожному будинку.
news-image

На початку російської агресії в Криму українській армії не вистачило політичного вольового рішення, щоб дати відсіч окупантам. Про це розповів начальник департаменту патрульної поліції Євген Жуков, у минулому командир окремої розвідувальної десантної роти 79-ї бригади ЗСУ, заступник комбата 79-ї бригади в ефірі Skrypin.ua, передає «Є!».

Я був на луганському кордоні, і ми там дуже гарно їх палили. І танки, і артилерію. Вони заходили колонами там, цілодобово йшли. І ми стріляли. Єдиний мінус був, що вони стріляли з території Росії по нас артилерією дуже жорстко. Ми знали точки їхні і все інше. Ми доповідали, що по нас стріляють, – розповів він.

Жуков зазначив, що українські військові повідомляли про наступ росіян.

Ми телефонували, казали, що відбувається прорив техніки регулярних військ Російської Федерації, регулярних військ противника. Нам говорили: "Чекайте і таке інше..." Перший жорсткий бій у нас був, коли ми штурмували Красний Лиман. На Слов'янськ ішла 95-та бригада, ми йшли паралельно, 79-та... На жаль, загинуло там кілька наших товаришів, кілька дістало важкі поранення. Це було 2 червня 2014 року. Про це взагалі ніхто не говорив. Дружині я сказав, що охороняю водосховище десь у Каховці, – розповів він.

На думку військового, у 2014 році залишалися лічені дні до завершення антитерористичної операції.

На жаль, на суміжній стороні ухвалили рішення завести регулярні війська. Тому що ми досить успішно затискали їх із боку Сніжного, ішли інші війська, наші. Там ще вище. Ми вже їх брали в кільце і могли закінчувати цю всю антитерористичну операцію. І тоді вже пішов кінець червня – липень. Почався прорив російських військ. Батальйонно-тактичні бригади там тисячами заходили. І ми почали їх уже знищувати. Але їх було настільки багато, і вони дуже сильно довбали зі своєї території далекою артилерією, як у Зеленопіллі... коли вдарило шість чи сім установок "Град" туди, де стояли наші війська. Багато хлопців загинуло. Це морально і фізично знищувало нас, – згадав Жуков.

Він додав, що обстріли по українській армії вели зокрема для того, щоб ЗСУ не могли зупинити вторгнення російських колон. Колишній десантник додав, що під Іловайськ зайшли вже регулярні російські війська з танками і артилерією.

Російські війська почали точково тупо довбати по місту. Якщо ми, припустімо, намагалися не стріляти в села, міста взагалі. Виманити їх, на живця брати, щоб вони десь вилізли. То вони валили жорстко. Зупинився танк і стріляв по кожному будинку, – розповів Жуков.

Він підкреслив, що в Україні триває повномасштабна війна, тільки без авіації.

Якби ще зайшла російська авіація, то було б дуже важко, – підсумував Жуков.