Світ
7 серпня 2017
Польща має намір відновити з Україною діалог про історичне примирення
Порошенко дав позитивну відповідь, ініціативу направили до міністерства закордонних справ Польщі і України з рекомендацією вивчити можливості реалізації.
news-image

Польська влада має намір відновити дискусію з Україною про історичне примирення двох країн. Про це повідомив глава польського МЗС Вітольд Ващиковський в інтерв'ю виданню "Комерсант", повідомляє «Є!» з посиланням на 112.

"У минулому році, в грудні, коли президент Порошенко був у Польщі, ми обговорювали цю проблему і запропонували рішення: спробувати спертися на досвід і приклад Ізраїлю, досвід переосмислення Голокосту, будівництва меморіалу Яд ва-Шем (національний меморіал Голокосту в Єрусалимі - ред.). Давайте нагородимо тих, хто вижив, виділимо тих українців і поляків, хто дійсно рятував людей під час війни і після неї", - сказав він.

За словами міністра, Порошенко дав позитивну відповідь, ініціативу направили до міністерства закордонних справ Польщі і України "з рекомендацією вивчити можливості реалізації".

"Правда, за вісім місяців я так нічого і не почув від мого колеги і друга Павла (глава МЗС Павло Клімкін, - ред.)", - додав польський міністр, підкресливши, що він як і раніше чекає можливості "відновити з українцями цю дискусію".
"Для поляків, хоча вони в курсі цієї проблеми, вона не ключова. Ми пам'ятаємо. Ми не забудемо про Волинську різанину, ми знаємо, що йде прославлення УПА. Але це не означає, що ми забудемо, наскільки незалежна і суверенна Україна важлива для безпеки в нашій частині Європи. Ми як і раніше готові співпрацювати з Україною та підтримувати її", - заявив глава МЗС Польщі.

Нагадаємо, 22 липня 2016 р. Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом польського народу з боку українських націоналістів і проголосив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду. Президент України Петро Порошенко висловив жаль у зв'язку з прийняттям даного рішення.

У відповідь Верховна Рада закликала парламент Польщі не політизувати Волинську трагедію.

Також раніше повідомлялося, що глава МЗС Польщі заявив, що Києву пропонували відмовитися від героїзації ОУН-УПА.

Читайте також:Саакашвілі запрошує українців зустрітися у Польщі