Світ
8 серпня 2017
У рідному місті Че Гевари збирають підписи за знесення його пам'ятника
Активісти фонду "Основи" вважають революціонера вбивцею.
news-image

Некомерційна організація з аргентинського міста Росаріо збирає підписи за знесення пам'ятника їх земляку - латиноамериканському революціонеру Ернесто Че Геварі (1928-1967). До теперішнього моменту петицію, яка була опублікована на сайті Change.org, підтримали 11,7 тис. осіб, передає «Є!»

Крім знесення пам'ятника, активісти добиваються того, щоб влада Росаріо прибрала пам'ятну табличку з будинку, в якому народився Че Гевара, зафарбувала графіті з його зображенням і перейменувала всі міські об'єкти, названі на його честь.

Члени фонду "Основи" (Bases) хочуть прибрати з Росаріо будь-яку згадку про відомого земляка, оскільки вважають його безжальним вбивцею. Вони стверджують, що революційна діяльність Че Гевари привела до загибелі десятків тисяч кубинців, серед яких були ті, хто намагався покинути Кубу.

За задумом організаторів збору підписів, коли петиція збере 15 тис. голосів, вони віднесуть її в адміністрацію міста. Поки невідомо, чи має намір її розглядати місцева влада.

Хоча Че Гевара народився в Росаріо, в місті немає музею на його честь. Це нерідко викликає подив і розчарування туристів, які приходять до дому революціонера в надії дізнатися про нього більше, але бачать там тільки пам'ятну табличку.

Більшу частину свого дитинства і юності Че Гевара провів не в Росаріо, а в місті Альта-Грасія в провінції Кордова, куди його сім'я переїхала в 1930 році за порадою лікарів. Місцеве сухе і свіже повітря повинно були піти на користь майбутнього революціонера, який страждав на астму. Саме в цьому місті можна знайти найвідоміший в Аргентині музей імені Че Гевари.

У той час як на батьківщині до Че Гевари відносяться по-різному, на Кубі революціонер, який створив власну теорію партизанської війни як першого кроку на шляху до суспільства соціальної справедливості, зведений в ранг національного героя.

Че Гевара був страчений в Болівії, де він з групою партизан в 1967 році намагався організувати революційний рух. Наказ про його розстріл віддав генерал Рене Баррьентос, що прийшов до влади в південноамериканській республіці в результаті державного перевороту.

Болівійські солдати поховали тіло команданте в місці, яке довгі роки трималося в таємниці. Лише в 1997 році антропологи виявили біля селища Вальєгранде останки революціонера і його товаришів. З Болівії їх доставили на Кубу і поховали в кубинському місті Санта-Клара.

Читайте також: Пес, який відмовлявся йти з парку, викликав бурхливі овації (відео)