Політика
9 серпня 2017
Чотири кримінальні справи порушено на Саакашвілі у Грузії: генпрокурор розповіла подробиці
Саакашвілі загрожує 11 років позбавлення волі, якщо суд винесе обвинувальний вирок.
news-image
Стосовно екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі у нього на батьківщині порушено 4 кримінальні справи, деякі з яких вже завершено.
Інформує «Є!», з посиланням на espreso.tv.

Про це головний прокурор країни Натія Сонгулашвілі, яка за своїм статусом дорівнює українському генпрокуророві, розповіла в інтерв'ю.

"Перша справа - дуже відома в Грузії - "справа Гіргвіліані". У цій справі Саакашвілі видав акт про помилування виконавців, винних у вбивстві Сандро Гіргвіліані ... Ще до засудження, дав їм слово, що він їх помилує. Було це десь за два роки до їхнього засудження і винесення вироку", - повідомила головний прокурор.

Вона зазначила, що у цій справі Саакашвілі перевищив свої повноваження.

За її словами, почалося все це з-за одного конфлікту в ресторані з вищими посадовими особами МВС Грузії, близькими до Саакашвілі. Тоді співробітника банку Гіргвіліані прямо з ресторану відвезли на автомобілі, після чого знайшли мертвим на міському цвинтарі Тбілісі.

"Друга справа - про розтрату державних коштів. Справа стосується розтрати 9 мільйонів грузинських ларі (понад млн. - ред.). Він дарував дуже багато, літав дуже багато (не в державних справах), витрачав дуже багато на свої особисті потреби з коштів фонду Спеціальної служби державної охорони Грузії", - зазначила Сонгулашвілі.

Третя справа - справа телеканалу "Імеді", відібраного у підприємця Бадрі Патаркацишвілі. 

Четверта справа пов'язана з побиттям грузинського парламентарія Валерія Гелашвілі, який написав критичну статтю про сім'ю Саакашвілі.

"У нього було дуже багато переломів, поламана щелепа і т.д. Найголовніше, що поліцейські побили його за волею Саакашвілі через критику на його адресу", - наголосила прокурор.

У справі про вбивство Зураба Жванії, який був чи не найбільшим опонентом Саакашвілі, за словами керівника Головної прокуратури Грузії, наразі є "тільки один обвинувальний вирок суду, який був винесений десь півтора роки тому проти членів його (Саакашвілі - ред.) охорони". У цій справі, яку зараз теж розглядає Головна прокуратура, окрім цих людей, звинувачення більше нікому не пред'являлося.

Загалом, стверджує головний прокурор, згідно з новим законодавством Грузії, Саакашвілі загрожує 11 років позбавлення волі, якщо суд винесе обвинувальний вирок.

" ...Зараз, якщо у людини є 3-4 звинувачення, у нього буде тільки один термін", - пояснила вона.
"Усі ці справи зараз розглядаються Тбіліським міським судом", - додала Сонгулашвілі.

Також вона підтвердила, що Саакашвілі не знаходиться в розшуку по лінії Інтерполу.

Читайте також: Клімкін «підколов» Саакашвілі стосовно паспортів