Події
10 серпня 2017
Компоненти для нових ракет КНДР надійшли з Росії або пострадянського простору – німецький інженер
У 2017 році КНДР провела кілька запусків балістичних ракет.
news-image

Основні компоненти ракет, які КНДР використовувала в останніх пробних запусках, було виготовлено в Росії та країнах колишнього СРСР. Про це в інтерв'ю "Немецкой волне" заявив відомий німецький інженер-ракетобудівник і професор Технічного університету в Мюнхені Роберт Шмукер, передає «Є!».

Він пояснив, що в нещодавніх ракетних випробуваннях було задіяно принципово нові для Пхеньяна технології.

Попередні ракети, які північнокорейці раз у раз запускали, є ракетами типу SCUD, "Нодон" і "Точка" – усе це радянські розробки. Але нові ракети, запуски яких відбулися протягом останніх 12–14 місяців, базуються на іншій технології. Вони повинні були створити цю технологію буквально з нічого. Але й тут ми бачимо, що використані в цих ракетах двигуни абсолютно точно надійшли з Росії, – заявив він.

Інженер зазначив, що не може прямо звинувачувати російську владу, однак висловив упевненість – "ракети або їхні складові частини надходять із Росії, а також, можливо, із країн колишнього СРСР".

Я свідомо не стверджую, що це справа якогось уряду. Це можуть бути недержавні структури, окремі люди або організована злочинність. Але повинні бути люди, які перевозять у Північну Корею окремі компоненти і потім допомагають корейцям керувати цими ракетами, – сказав Шмукер.

Він пояснив, що для розроблення нових ракет "із нуля" КНДР довелося б задіяти гігантські ресурси.

Коли я розробляю ракету, мені потрібна певна кількість прототипів. Я їх запускаю, вимірюю траєкторію, роблю висновки про поведінку ракети, усуваю помилки, створюю балістичну таблицю випробувань. Без численних успішних тестів запуск ракети неможливий, включно з усіма можливими умовами запуску. Нічого цього ми не бачили, – наголосив він у коментарі.

Інженер уважає, що приховати такі роботи неможливо, оскільки "за Північною Кореєю ведуть постійне спостереження".

Витрати на них мали бути колосальними. Вам потрібно сім проектних груп, кілька заводів із виробництва ракет різного діаметру, для них потрібні різні матеріали, паливо тощо. Вести таку роботу паралельно, та ще й так, щоб майже всі запуски з першого разу були успішними? Такого не зміг домогтися ще ніхто. Ну, або ж ракети прибули ззовні, – резюмував експерт.