Україна
12 серпня 2017
На Тернопільщині діти все частіше стали хворіти тяжким паразитичним захворюванням
Хвороба спричинена паразитами, що попадають до шлунку дітей через яйця глистів.
news-image

Тернопільські діти останнім часом в рази частіше хворіють натоксокарозом. Хвороба спричинена паразитами, що попадають до шлунку дітей через яйця глистів. Лікарі кажуть, що найчастіше заражаються від собак, рідше — від глистів.

Інформує «Є!», з посиланням на 0352.ua.

Людина заражається при попаданні інвазійних яєць токсокар в шлунково-кишковий тракт. Вони мігрують по різних органах і тканинах людини, осідають в капілярах, бо фактично застрягають. І починають свою шкоду. Це можуть бути різні органи, і мозок, і очі, і м'язи, печінка, легеня. Захворювання може проявлятись у вигляді кропив'янки. Якщо осядуть в легенях, в людини може бути кашель, якщо в печінці, то там болітиме, — розповідає ІНТБ ОленаАвсюкевич, завідувачка паразитологічної лабораторії ДУ "ТОЛЦ".

Потрапляють вони в організм із забрудненими овочами, через контакт з інфікованим ґрунтомі чи піском. Діти ризикують заразитись, граючись у пісочницях, в які часто потрапляють безпритульні собаки.

Раніше такі захворювання траплялись раз-два на рік, зараз кількість хворих збільшилась в рази. Минулого року захворіло 16 людей, 13 з них діти. Цьогоріч вже 13 хворих.

Довідка: Токсокароз– тяжке паразитарне захворювання, яке спричиняється міграцією личинок глистів собак, рідше котів. Хвороба у людей супроводжується сильними алергічними проявами, ураженням різних життєво важливих органів і тканин (легень, мозку, очей, печінки, нирок, серця тощо).

Основним джерелом інвазії для людини є собаки, які забруднюють ґрунт, воду яйцями гельмінтів. Відомо, що в 1г собачих фекалій може міститися близько 15 тис. яєць токсокар. Зараження людини відбувається при попаданні інвазійних яєць токсокару в шлунково-кишковий тракт. Яйця можуть бути занесені до рота забрудненими ґрунтом руками, овочами, ягодами.

Діти складають основну групу ризику. Граючись у пісочниці, плескаючись у водоймах, фонтанах, при безпосередньому контакті з тваринами, шерсть яких забруднена яйцями, вони можуть випадково проковтнути яйця паразита.

Пік захворювання припадає на літньо-осінній період. Тепла погода та оптимальна вологість створюють ідеальні умови для збереження яєць у зовнішньому середовищі.

Читайте також: У Слов'янську 12-річні дівчата отруїлися алкоголем