Суспільство
15 серпня 2017
Як виглядають 8 основних видів укусів комах (фото): перша допомога
Деякі проходять швидко, що людина не встигає їх помітити, а з особливо важкими потрібно негайно звертатись до лікарів.
news-image

В спекотну погоду, коли сім’ї часто виїжджають за місто на дачі або пікніки біля озера, є неймовірно велика можливість отримати небажані укуси від різних комах. Деякі проходять швидко, що людина не встигає їх помітити, а з особливо важкими потрібно негайно звертатись до лікарів.

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Сайт "24" пропонує прочитати про 8 найбільш поширених укусів, які ви можете відчути на собі, перебуваючи на прогулянці у місті або ж за кордоном на екзотичній відпустці.

Укус комара


Комариний укус виглядає як почервонілий підшкірний міхур, який сильно свербить. Як правило, ніяких особливих заходів вживати не потрібно, хіба що намазати місце укусу заспокійливою маззю.

Але якщо після укусу ви раптом відчуваєте жар, болі в суглобах або набрякання лімфовузлів, слід звернутися до лікаря – можливо, в кров потрапила інфекція.

Укус блохи

Ці укуси викликають сильне свербіння. Зазвичай блошині укуси з'являються групками по 3-4 крапки і нагадують дрібні червоні пухирці.

Насамперед їх необхідно промити водою з милом. Потім потрібно змастити укуси цинковим кремом або іншим засобом, що знімає свербіж. Головне не розчісувати укуси, щоб не занести інфекцію.

Укус клопа

Укуси клопів виглядають по-різному. Хтось може їх взагалі не помічати, а у когось виникає сильна алергічна реакція, що супроводжується свербінням і болючими відчуттями.

Крім шкірних ушкоджень, типові симптоми укусів клопів включають біль, свербіння, дерматит, а у алергіків – набрякання і навіть пухирі.

Головний ворог клопів – гігієна. Тому перш за все помийтеся з милом, приділяючи особливу увагу місцям укусів. У крайніх випадках вам може знадобитися протизапальний або антигістамінний засіб.

Укус павука


За винятком кількох видів (типу чорної вдови і каракурта) більшість павукових укусів нешкідливі та зовсім неотруйні. Характерна ознака такого укусу – дві крапки, обрамлені колом.

Якщо вас укусив павук, насамперед промийте місце укусу водою з милом. Потім прикладіть лід і при необхідності прийміть знеболююче. Якщо укус сильно опух, прийміть антигістамінний засіб.

Якщо у вас спостерігаються більш серйозні симптоми або є підстави підозрювати, що павук був отруйний, зверніться до лікаря якомога швидше.

Укус кліща

А от кліщі – це чи ненайнебезпечніша комаха, і за слідом від укусу потрібно уважно стежити

Ці паразити, часто живуть на тваринах (особливо на собаках) і вони можуть бути дуже небезпечними для людини. Кліщі нерідко переносять з людини до людини кримську геморагічну лихоманку і хворобу Лайма.

Якщо у вас вчепився кліщ, необхідно видалити його якомога швидше, не вдаючись до народних засобів типу масла, бензину та припікання. Використовуйте пінцет, підчепивши кліща якомога ближче до шкіри і плавно потягнувши вгору. Потім ретельно промийте укус водою з милом.

Врахуйте, що кліщу-переноснику зазвичай потрібно до 48 годин, щоб заразити вас вірусом, тому треба завжди перевіряти наявність кліщів після повернення з лісу.

Укус мурашки

Укуси деяких видів мурашок (наприклад, рудої лісової) містять отруту, що викликають у людини свербіж, запалення і подразнення шкіри. Якщо ваші симптоми не проходять, намастіть місце укусу маззю з кортизоном.

А в разі появи пухирів, "не лопайте" їх, щоб не занести інфекцію. Якщо це станеться, негайно зверніться до лікаря.

Укус оси та бджоли

Сама по собі отрута цих комах не є небезпечною, хоча і може викликати хворобливий стан, що може проявлятись у алергії. В такому випадку необхідно відразу ж звернутися до лікаря.

Щоб зняти набряк, обробіть укус оцтом або іншими підручними засобами. Бджоли часто залишають в шкірі жало, тому якщо воно є, видаліть його пінцетом.



Читайте також: На Харківщині від укусу бджоли помер чоловік
Читайте також: В США після операції по зменшенню шлунку загинуло 5 людей