Суспільство
16 серпня 2017
Цього дня Сталін видав наказ, за яким всі радянські військовополонені оголошувалися зрадниками
Наказ не підлягав опублікуванню, але його мали зачитати у всіх військових підрозділах.
news-image

16 серпня 1941 року Йосип Сталін видав наказ № 270 «Про відповідальність військовослужбовців за здачу в полон чи залишення ворогу зброї», за яким всі радянські військовополонені оголошувалися зрадниками, нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

На початку німецько-радянської війни Червона армія зазнала низку поразок. Кількість радянських полонених на кінець 1941-го становила майже 3,5 млн. солдатів.

16 серпня 1941-го Сталін видав наказ № 270 «Про відповідальність військовослужбовців за здачу в полон чи залишення ворогу зброї», за яким кожен червоноармієць мав боротися до останнього, а здаватися в полон заборонялося навіть в разі оточення. Усі радянські військовополонені оголошувалися зрадниками.

Злочинний за своєю суттю наказ підписали: голова Державного комітету оборони СРСР Йосип Сталін, заступник голови В’ячеслав Молотов, маршали Радянського Союзу Семен Будьонний, Климент Ворошилов, Семен Тимошенко, Борис Шапошников і генерал армії Георгій Жуков.

При цьому сам наказ не підлягав опублікуванню, але його мали зачитати у всіх військових підрозділах. Була шифрограма Георгія Жукова від 28 вересня 1941-го за № 4976 з наказом розтлумачити всьому особовому складу, що сім’ї тих, хто здався в полон, будуть розстріляні, а самі вони після повернення з полону також будуть розстріляні.

Один із прикладів дії цього закону – долі генералів Павла Понеделіна і Миколи Кирилова, які потрапили в полон до нацистів ще 7 серпня 1941-го, але були згадані в наказі як зрадники та дезертири, і незабаром заочно засуджені до розстрілу. Звільнені американцями в 1945-му,  повернулися на Батьківщину. Де їх заарештували і в 1950-му розстріляли. 

Щодо цих людей не діяли жодні міжнародні документи, які б могли  полегшити умови перебування в концтаборах. 

Читайте також: 80 років тому радянська влада потужним вибухом зруйнувала собор Михайлівського Золотоверхого монастиря