Події
17 серпня 2017
Українські хірурги вперше зробили операцію з лікування епілепсії
Таких операцій, як зробили Денису, щороку в Україні потребує тисяча хворих.
news-image

Надскладну операцію в лікуванні епілепсії опанували українські нейрохірурги. Дві перші і поки що єдині операції на головному мозку здійснено в столичному Інституті нейрохірургії імені Ромоданова, інформує «Є!», з посиланням наТСН.

13-річного Дениса лише перевели з реанімації, і він іще остаточно не оговтався від операції – дуже слабкий. Напади хвороби в нього почалися у два роки. У чотири він впав у кому, а коли лікарі вже не давали жодного шансу - через три місяці сну прокинувся і почав знову вчитися ходити й говорити. "Зробити зарядку – перемогти біль. Це важливо, це боротьба за життя. Легше здатися, але він реально герой – бореться за кожний крок, кожне слово", - твердить мама Анжеліка Марусова.

 

Денис переміг себе і ходив у звичайну школу, але епілептичні напади до восьми разів на день знову повернулися. Без хірургічного втручання обійтися стало неможливо. Саму операцію, яка тривала шість годин, знімати не дозволили. Хоча у світі подібні втручання роблять давно, для українських нейрохірургів це був перший досвід. До операції вони готувалися протягом чотирьох років, стажувалися в Канаді та Франції, а самі робили все під наглядом американського нейрохірурга. На голові Дениса зняли частину кістки та під мікроскопом видаляли уражені частини мозку, а також від'єднали півкулі одну від одної, щоб уражена не генерувала епілептичні розряди на здорову.

Денис із мамою оцінили всі ризики і погодилися використати цей шанс. У світовій практиці в половини прооперованих епілептичні напади зникають узагалі, частина навіть відмовляється від препаратів. І що важливо – інтелектуальні здібності після видалення ураженої ділянки мозку лише поліпшуються. Тож Денис вірить, що невдовзі зможе повернутися до школи. Його всіляко підтримують сестра та друзі, які обіцяють разом вивчати англійську та німецьку мови. 

Таких операцій, як зробили Денису, щороку в Україні потребує тисяча хворих. Раніше їх оперували за кордоном або ніде. Найскладнішу нейрохірургічну операцію призначають здебільшого дітям – саме в них є великі шанси на цілковите одужання. 

Читайте також: В Одесі за останню добу до лікарні із отруєнням потрапило понад 100 чоловік