Україна
17 серпня 2017
Україна роз'їжджається, нас залишилося максимум 30–35 млн, - Гордон
В останні роки з України масово виїжджають лікарі, оскільки за кордоном у них набагато вища зарплата.
news-image

Населення України стрімко скорочується, головне завдання влади зараз – зупинити масову еміграцію, вважає український журналіст Дмитро Гордон, пише «Є!» з посиланням на портал Гордон.

"Найголовніша проблема України сьогодні – у тому, що вона масово роз'їжджається. Перепис не проводять, а якщо і проведуть – він буде неточним. Чому не хочуть проводити? Тому що під інші цифри закладають бюджетні витрати. Я думаю, і мені це підтверджують фахівці, в Україні залишилося 30–35 мільйонів населення. Це максимум", – сказав Гордон.

Багато випускників після закінчення школи їдуть вступати в західні виші й більше до України не повертаються, продовжив журналіст.

"У мого товариша донька закінчила школу. Питаю: "Скільки дітей залишилося в Україні?" Виявилося, четверо із класу. Решта до Польщі, Німеччини, Англії, Америки поїхали вступати. А що це значить? Що вони там і залишаться. Тому що вони подивляться, що там спокійно, нема війни, кращі продукти, є повага до особистості, не крадуть... Повторю, що із класу в київській школі залишається четверо людей. Треба чухати ріпу вже. Країна повільно роз'їжджається. Розповзається. Скоро залишимося тут самі", – сказав Гордон.

За інформацією журналіста, в останні роки з України масово виїжджають лікарі, оскільки за кордоном у них набагато вища зарплата.

"Є ще одна проблема, про яку теж ніхто не говорить... Нехай буде відомо нашим телеглядачам, що сьогодні масово виїжджають з України лікарі. Масово, підкреслюю, з України виїжджають лікарі. Вони їдуть до Польщі, вони їдуть до Чехії, вони отримують набагато більше грошей там. Звичайно, лікарям треба платити, звичайно, усім фахівцям, які володіють своєю професією, треба платити. Потрібно розробити системи стимулів і пріоритетів", – уважає Гордон.

Він додав, що керівник однієї з великих українських клінік розповів йому про серйозну нестачу кадрів.

"Я не маю права називати прізвище людини, з якою я в суботу довго розмовляв на цю тему. Ця людина керує однією з найкращих профільних клінік України. І вона мені каже: "У мене їдуть лікарі, у мене їдуть нянечки". Тобто скоро нам не буде чого їсти, скоро нам не буде чим дихати, скоро нас не буде кому лікувати... Капець, розумієте?" – сказав Гордон.
 

Єдиний перепис населення в незалежній Україні пройшов у грудні 2001 року. Згідно з його результатами, у країні налічувалося 48 млн жителів. Очікували, що новий перепис пройде у 2016 році, але його перенесли на 2020 рік.

Станом на 1 червня 2017 року чисельність населення України, за даними Держстату, становила 42,4 млн осіб.

Читайте також:Через 5 років у нас не буде кому працювати, – мер Хмельницького