Події
17 серпня 2017
ФСБ завербувала українського заробітчанина, погрожуючи розправою з його родиною
Чоловіка викрила СБУ. Мешканець прикордонного населеного пункту впродовж трьох років неофіційно працював на будівництві в Москві та Московській області.
news-image
Російська ФСБ погрозами змусила українського заробітчанина шпигувати за підрозділами української армії на державному кордоні в Чернігівській області

Про це повідомляє прес-служба СБУ, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.

Чоловіка викрила СБУ. Мешканець прикордонного населеного пункту впродовж трьох років неофіційно працював на будівництві в Москві та Московській області.

Під час чергової поїздки його затримали представники ФСБ, які схилили його до негласного співробітництва, погрожуючи кримінальним переслідуванням за нелегальне працевлаштування. Чоловіка змусили написати зобов’язання про співпрацю з іноземними спецслужбами та дали йому псевдонім для конспірації.

За завданням росіян він мав збирати розвідувальну інформацію про кількість особового складу та техніки військових частин у Чернігівській області, а також про засоби захисту кордону, розміщення військових об’єктів та конфіденційні дані українських правоохоронців. Інформацію він мав передавати куратору від ФСБ під час виїздів у Росію.

У разі відмови чи невиконання завдань або звернення до українських правоохоронних органів заробітчанину погрожували розправою з його родиною. Перебуваючи під психологічним тиском, чоловік почав збирати інформацію, але його викрили співробітники СБУ.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.