Суспільство
17 серпня 2017
У Тернополі розкопали оборонну стіну часів середньовіччя (фото)
Масштабні розкопки проводяться у центрі міста, на схилах Тернопільського замку.
news-image

У Тернополі археологи виявили оборонну стіну ХVI століття, пише Тижневик "Номер один", повідомляє «Є!».

Масштабні розкопки проводяться у центрі міста, на схилах Тернопільського замку. На початку робіт фахівці спільно зі студентами-істориками поставили мету відшукати бастіон Тернопільського замку.

За тиждень їм вдалося знайти оборонну стіну замку біля фонтана “Сльози Гронського”. Найближчим часом спеціалісти визначать її протяжність. Поки що зазначається, що мур використовувався для стрільби зі стріл або мушкетів.

 

 

“Зовнішня сторона оборонної стіни викладена з тесаного каменю. Внутрішня – вимурувана. Між ними був камінь. Ширина стіни -понад 2,5 метра. Поки що не вдалося знайти краю об’єкта. Разом з тим, є одна цікава деталь, яка потребує дослідження. Тут дуже вузенька бійниця. Такі робили для стрільби з луків. Але вона мала би бути вище муру. Є інша версія – це бійниця щілинного типу для стрільби з мушкетів. Низ стіни знаходився на рівні набережної. Кладка типова для середньовіччя, зокрема для XVI-XVII ст.”, - розповів директор охоронної археологічної служби України “Подільська археологія” Богдан Строцень.

За його словами, є версія, що оборонну стіну почали засипати після того, як замок втратив оборонне значення – приблизно на початку XVIII ст.

Читайте також:В Івано-Франківську виявили масове поховання жертв політрепресій (фото)

Читайте також:У Туреччині археологи виявили смайлик на 4000-річному глечику (фото)