Суспільство
19 серпня 2017
Походження Володимира Великого немає нічого спільного із нинішньою Росією, – історик
Майбутній правитель і хреститель Київської Русі князь Володимир Великий був позашлюбною дитиною – сином князя Святослава Ігоровича та ключниці Малуші.
news-image

Навколо походження князя Володимира Ігоровича досі тривають суперечки. Українські, російські та навіть білоруські історики не втомлюються переконувати: хреститель Київської Русі був саме їхнім земляком . Та за найновішою версією, яку озвучив архітектор Юрій Диба, князь народився на Волині, де, буцім, були родові землі його матері – ключниці княгині Ольги Малуші, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Майбутній правитель і хреститель Київської Русі князь Володимир Великий був позашлюбною дитиною – сином князя Святослава Ігоровича та ключниці Малуші.

«Вважають, що Малуша була дочкою древлянського князя Мала, який сватався до княгині Ольги. Одначе вона підкорила собі древлянську землю. Тож, можливо, Малушу взяли в полон і прийняли до княжої родини, де вона була домоправителькою», – розповідає доктор історичних наук Надія Нікітенко.

У Никонівському літописі згадано, що народився Володимир Святославович у селі Будутині, куди його розгнівана бабуся княгиня Ольга відіслала вагітну Малушу. Відтак про місце народження князя тисячоліттями точаться дискусії. Зокрема, у Росії, намагаючись привласнити руського правителя, кажуть, що начебто Будутин – це село Будник поблизу Пскова.

«Подібність назв ще з XVIII століття дала підставу росіянам і науковцям трактувати ці землі, як місце народження Володимира Святославовича», – зазначає доктор архітектури Юрій Диба.

Та все ж українські фахівці заперечують його російське походження.

«По матері він мав українське коріння, а по батькові – скандинавське. Тобто російського там взагалі не було нічого, тим паче сучасного, адже у ті часи ще взагалі не було Росії», – каже Надія Нікітенко.

Слідом за росіянами розгадувати літопис взялися білоруси. Їхні дослідники припустили, що майбутній князь міг народитися у селі Будатин Гомельської області.

«Та насправді цього населеного пункту не існувало до початку ХХ століття», – каже Юрій Диба.

В Україні ж також знайшлася місцина співзвучна літописній згадці. Йдеться про село Будятичі, що за 22 кілометри на південний захід від Володимира-Волинського, названого на честь князя. За найновішою версією Юрія Диби, саме Волинь, ймовірно, і є батьківщиною Володимира Великого.

«Село Калусь, тепер Гряди, можна ототожнити із дідом Володимира по матері. У західних джерелах його називали Калушею Малим. Є звістка, що він був купецького стану, тобто «гость», як тоді називали закордонних купців. У всіх угодах Київською Русі із Візантією підписувались військові і, обов‘язково, купці. Це вагомий соціальний стан у ієрархії Руської держави», – наголошує пан Диба.

Тож цілком ймовірно, що хреститель Київської Русі народився саме в Україні. За місцевою легендою, ще у Х столітті у селі Будятичі були родинні маєтки Малуші. Тож княгиня Ольга могла відіслати її народжувати внука саме туди.

Про те, ким насправді був київський князь Володимир та чи він першим взявся запроваджувати християнство на древньоруських землях, говоритимуть доктор історичних наук Володимир Ричка та кандидат історичних наук Ярослав Затилюк у пост-шоу програми «Історична правда з Вахтангом Кіпіані».

Читайте також:Цього дня у 41-му році НКВСники підірвали греблю Дніпрогес у Запоріжжі, загинуло 100 тис. осіб