Україна
21 серпня 2017
В МОЗ прокоментували інформацію про введення оплати за пологи
Спеціалізовані та високоспеціалізовані медичні заклади з 2019 року почнуть отримувати від держави оплату за конкретно надані послуги конкретному пацієнту.
news-image

Пологи і спостереження за вагітністю залишаються безкоштовними, медична реформа не передбачає введення оплати від породіль.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України, інформує «Є!», з посиланням на hvylya.net.

«Пологи і спостереження за вагітністю будуть безкоштовними в 2019 році і в подальшому. Держава покриє на 100% вартістості цих послуг », - йдеться в повідомленні.

У міністерстві підкреслили, що медична реформа не передбачає введення оплати за пологи від породіль.

«В рамках програми медичних гарантій держава гарантує громадянам, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, визнаним біженцями, або особам, які потребують додаткового захисту, повну оплату за рахунок коштів Державного бюджету України необхідних їм медичних послуг і лікарських засобів, пов'язаних з наданням медичної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами », - йдеться, за повідомленням МОЗ, в останній редакції законопроекту №6327.

Як повідомляється, медична реформа передбачає перехід на нову модель фінансування державою медичних. Зокрема, спеціалізовані та високоспеціалізовані медичні заклади з 2019 року почнуть отримувати від держави оплату за конкретно надані послуги конкретному пацієнту.

«Разом з тим, в 2018 році окремі послуги будуть оплачуватися з державного бюджету в рамках пілотних проектів. Одним з перших таких «пілотів» повинна стати оплата вартості пологів безпосередньо пологовим будинкам від Національної служби здоров'я за єдиним для всієї країни тарифу », - зазначили в МОЗ.
Читайте також: В Україні планують ввести плату за пологи
Читайте також: На Донеччині 2-річний хлопчик засунув руку в м’ясорубку та натиснув кнопку «Старт»