Світ
25 серпня 2017
У Грузії знайшли могилу кахетинського царя Квіріке III, який жив у XI столітті (фото)
Квіріке III царював у 1010-1037 роках.
news-image

Грузинські археологи виявили в Кахеті могилу царя Квіріке III, який жив у XI столітті, був  прозваний Великим і проголосив себе царем Кахеті й Ереті, передає «Є!» із посиланням на Грузия онлайн.

Могила була знайдена в селі Калаурі Гурджаанського району на сході Грузії.

Про відкриття заявив на своїй сторінці у Facebook член грузинського Товариства "Чохоснебі" і депутат Руставської міськради Звіад Сехніашвілі.

За його словами, могила царя була виявлена ​​в ході реставрації та очисних робіт у монастирі Іоанна Хрестителя ("Натлісмцемелі"), в правій молитовні головного храму. Монастир є складовою частиною комплексу Давид-Гареджі.

Археологічними роботами керував отець Ілля (Джаніашвілі).

Як зазначається, могила датована XI століттям нашої ери, і на ній є підпис "Цар ранів і кахів".

"За висновками археологів і фахівців, могила належить кахетинсько-еретському царю Квіріке III, який царював у 1010-1037 роках. У період його правління царство досягло адміністративної та військової могутності. Квіріке III об'єднав Кахеті-Ереті й отримав титул царя", - пише Сехніашвілі.

Квіріке III побудував понастирь Алаверді. Після смерті Квіріке III трон успадкував його племінник (син сестри) Гагік, з роду вірменських Кюрікідів, царів Ташир-Дзорагетського царства.